sobota, 1 lutego 2014

Ciasto brokułowe



Przepis, który wam proponujemy pozwoli na szybkie wykreowanie lekkiego, dietetycznego przysmaku, od którego na pewno nie utyjecie. Ciasto z brokułami może być podawane jako dodatek do głównych dań (świetnie zastępuje ziemniaki) lub też jako elegancka przystawka.

Składniki:

  1. 2 szklanki zmiksowanych brokułów z długimi łodygami
  2. 4 jajka
  3. 0,5 szklanki mąki
  4. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 0,5 szklanki mleka odtłuszczonego
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  8. 0,5 łyżeczki pieprzu

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Brokuły umyć, oskrobać zdrewniałe części łodygi, pokroić na drobne części i wrzucić do malaksera. Zmiksować dodając mleko, jaja, przyprawy, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylać ciasto do natłuszczonej lub pokrytej papierem do pieczenia formy.


Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30-35 minut do pożądanej miękkości.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. warzywa w formie ciasta,samo zdrowie,bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń