Przepis na lekkostrawną i dietetyczną zupę ogórkową, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale również można ją potraktować jako bogate źródło witaminy C.
Składniki:
- 2 nieduże marchewki
- Kawałek selera
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 cukinia (zastąpi ziemniaki)
- 5-6 ogórków kiszonych
- Mleko odtłuszczone
- Jogurt odtłuszczony
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
- Kostka warzywna do zup
Warzywa umyć, obrać i pokroić. Pietruszkę i seler w paski, por w talarki a marchew i cukinię na większe kawałki. Ogórki zetrzeć na tarce.
Warzywa (oprócz ogórków) wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kostkę do zup i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Dodać starte ogórki.
Dodać mleko wymieszne z jogurtem (proporcje według gustu) i zagotować.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
połączenie mleka z ogórkiem brzmi dość ekscentrycznie ale zdjęcia rozwiewają jakiekolwiek wątpliwości
OdpowiedzUsuń