poniedziałek, 3 lutego 2014

Dietetyczna zupa ogórkowa



Przepis na lekkostrawną i dietetyczną zupę ogórkową, która jest nie tylko bardzo smaczna, ale również można ją potraktować jako bogate źródło witaminy C.

Składniki:

  1. 2 nieduże marchewki
  2. Kawałek selera
  3. 1 por
  4. 1 pietruszka
  5. 1 cukinia (zastąpi ziemniaki)
  6. 5-6 ogórków kiszonych
  7. Mleko odtłuszczone
  8. Jogurt odtłuszczony
  9. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
  10. Kostka warzywna do zup

Warzywa umyć, obrać i pokroić. Pietruszkę i seler w paski, por w talarki a marchew i cukinię na większe kawałki. Ogórki zetrzeć na tarce.


Warzywa (oprócz ogórków) wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać kostkę do zup i gotować, aż warzywa będą miękkie.


Dodać starte ogórki.



Dodać mleko wymieszne z jogurtem (proporcje według gustu) i zagotować.

Podawać na gorąco.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. połączenie mleka z ogórkiem brzmi dość ekscentrycznie ale zdjęcia rozwiewają jakiekolwiek wątpliwości

    OdpowiedzUsuń