piątek, 28 lutego 2014

Wykwintny pstrąg cytrynowy pieczony w folii


pieczony pstrag cytrynowy


Ryby to wspaniałe zastępstwo mięsa jeśli jest się na diecie. Nawet te tłuste jak węgorz czy łosoś nie sprawiają, że przybywa zbędnych kilogramów (oczywiście jeśli nie są panierowane i smażone w tłuszczu). A pstrąg to wśród ryb prawidziwa delicja. Nasz przepis na cytrynowego pieczonego pstrąga jest bardzo prosty i szybki wykonaniu, nie wymaga wielkich umiejętności. Danie to może być lekkim i eleganckim obiadem lub wyszukaną kolacyjką.

Składniki:

  1. 2 pstrągi
  2. Rozmaryn
  3. Szałwia
  4. 2 ząbki czosnku
  5. Sól i pieprz do smaku
  6. 1 lub 2 cytryny
  7. Folia aluminiowa
surowy pstrag

Pstrągi wypatroszyć i wypłukać. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę pokroić w plasterki. Zaleca się użycie ziół świeżych (dają intensywniejszy aromat), ale można też zastąpić je suszonymi. Rybę od środka posolić, dodać pieprzu, natrzeć czosnkiem, włożyć rozmaryn i szałwię i włożyć plasterki cytryny.

pieczony pstrag z cytryna

detal pstraga pieczonego z cytryna

Wyłożyć pstrągi na folię aluminiową i zamknąć, zostawiając troche miejsca w środku.

pstrag w folii

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć pstrągi i piec około 20 minut.

Podawać na gorąco z plasterkami cytryny.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam pstrąga! A ten wygląda faktycznie wykwintnie i świeżo.
    Pozdrowienia dla autorki.Joluśka

    OdpowiedzUsuń