Ryby to wspaniałe zastępstwo mięsa jeśli jest się na diecie. Nawet te tłuste jak węgorz czy łosoś nie sprawiają, że przybywa zbędnych kilogramów (oczywiście jeśli nie są panierowane i smażone w tłuszczu). A pstrąg to wśród ryb prawidziwa delicja. Nasz przepis na cytrynowego pieczonego pstrąga jest bardzo prosty i szybki wykonaniu, nie wymaga wielkich umiejętności. Danie to może być lekkim i eleganckim obiadem lub wyszukaną kolacyjką.
Składniki:
- 2 pstrągi
- Rozmaryn
- Szałwia
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 lub 2 cytryny
- Folia aluminiowa
Pstrągi wypatroszyć i wypłukać. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę pokroić w plasterki. Zaleca się użycie ziół świeżych (dają intensywniejszy aromat), ale można też zastąpić je suszonymi. Rybę od środka posolić, dodać pieprzu, natrzeć czosnkiem, włożyć rozmaryn i szałwię i włożyć plasterki cytryny.
Wyłożyć pstrągi na folię aluminiową i zamknąć, zostawiając troche miejsca w środku.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć pstrągi i piec około 20 minut.
Podawać na gorąco z plasterkami cytryny.
Smacznego!
Uwielbiam pstrąga! A ten wygląda faktycznie wykwintnie i świeżo.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla autorki.Joluśka