Oryginalny i prosty przepis na dietetyczne flaczki - wyśmienite danie obiadowe. Nie wymaga ono wielkich przygotowań, nie tuczy i dostarczy niezapomnianych wrażeń waszym kubkom smakowym.
Składniki:
- 800 - 900 gr flaczków wołowych
- 250 gr chudego mięsa wołowego
- 100 gr mieszanych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por
- 1 mały seler
- Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek
Flaczki dobrze wypłukać i kilkakrotnie sparzyć, za każdym razem zmieniając wodę, aby pozbyć się niemiłego zapachu. Dodać sól, pieprz i ziele angielskie. Odstawić.
Warzywa i mięso wołowe pokroić.
Wołowinę ugotować do miękkości, dodając warzywa i grzyby pod koniec gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie.
.
Dodać flaczki do wołowiny i warzyw, posypać majerankiem i gotować wszystko razem jeszcze kilka minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Wyglądają bardzo ładnie,pewnie też i są smaczne.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł.Wyglądają jak flaki na rosole.Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNa pewno nie będziesz żałować :) Smacznego!
OdpowiedzUsuńale mi śłinka poleciałą...:(
OdpowiedzUsuń