niedziela, 26 stycznia 2014

Flaczki, od których na pewno nie przytyjesz



Oryginalny i prosty przepis na dietetyczne flaczki - wyśmienite danie obiadowe. Nie wymaga ono wielkich przygotowań, nie tuczy i dostarczy niezapomnianych wrażeń waszym kubkom smakowym.

Składniki:

  1. 800 - 900 gr flaczków wołowych
  2. 250 gr chudego mięsa wołowego
  3. 100 gr mieszanych grzybów
  4. 2 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. 1 cebula
  7. 1 por
  8. 1 mały seler
  9. Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek

Flaczki dobrze wypłukać i kilkakrotnie sparzyć, za każdym razem zmieniając wodę, aby pozbyć się niemiłego zapachu. Dodać sól, pieprz i ziele angielskie. Odstawić.

Warzywa i mięso wołowe pokroić.


Wołowinę ugotować do miękkości, dodając warzywa i grzyby pod koniec gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie.

.
Dodać flaczki do wołowiny i warzyw, posypać majerankiem i gotować wszystko razem jeszcze kilka minut.


Podawać na gorąco.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo ładnie,pewnie też i są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł.Wyglądają jak flaki na rosole.Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno nie będziesz żałować :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi śłinka poleciałą...:(

    OdpowiedzUsuń