czwartek, 30 stycznia 2014

Rogaliki dietetyczne z brokułami



Fantazyjne i eleganckie rogaliki z brokułami zaskoczą waszą rodzinę i znajomych niecodziennym smakiem. Mogą zastąpić pełnowartościowe i dietetyczne śniadanie lub mogą być serwowane jako dodatki do sałatek i mięs.

Składniki:

  1. 1 średnia główka brokułów
  2. 1 1/2 szklanki pieczarek
  3. 4 plasterki sera light
  4. 2 opakowania ciasta francuskiego light
  5. Pół szklanki mleka
  6. Sól i pieprz do smaku
  7. Papier do pieczenia

Podgrzać piekarnik do 200 stopni.
Na dużym ogniu podsmażyć pieczarki około 3 minut, odlać nadmiar wody. Brokuły ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i nożem bądź radelkiem pokroić na 8 części. Na ciasto położyć mniej więcej w równych proporcjach pieczarki i brokuły oraz 1/2 plasterka serka. Doprawić pieprzem i solą do smaku.


Rogaliki zawinąć.


Zawinięte rogaliki posmarować mlekiem i  ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 15/20 minut, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ pięknie i smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaręczamy, że również doskonale smakują. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie light???? Coś takiego istnieje??? Ciekawe z jakiej ilosci masła je zrobiono???

    OdpowiedzUsuń