Fantazyjne i eleganckie rogaliki z brokułami zaskoczą waszą rodzinę i znajomych niecodziennym smakiem. Mogą zastąpić pełnowartościowe i dietetyczne śniadanie lub mogą być serwowane jako dodatki do sałatek i mięs.
Składniki:
- 1 średnia główka brokułów
- 1 1/2 szklanki pieczarek
- 4 plasterki sera light
- 2 opakowania ciasta francuskiego light
- Pół szklanki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Papier do pieczenia
Podgrzać piekarnik do 200 stopni.
Na dużym ogniu podsmażyć pieczarki około 3 minut, odlać nadmiar wody. Brokuły ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i nożem bądź radelkiem pokroić na 8 części. Na ciasto położyć mniej więcej w równych proporcjach pieczarki i brokuły oraz 1/2 plasterka serka. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Rogaliki zawinąć.
Zawinięte rogaliki posmarować mlekiem i ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 15/20 minut, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
Ależ pięknie i smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńZaręczamy, że również doskonale smakują. Smacznego!
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie light???? Coś takiego istnieje??? Ciekawe z jakiej ilosci masła je zrobiono???
OdpowiedzUsuń