środa, 22 stycznia 2014

Papryka faszerowana mięsem


Prosty, ale niebanalny przepis doda smaczku waszej diecie.

Czerwona papryka faszerowana mięsem bez dodatku tłuszczu to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zastąpiłyśmy bułkę tartą, poniekąd nieodzowną w tego typu przepisach otrębami pszennymi, które nie tylko mają mniej kalorii, ale również przyspieszają i wspomagają naturalny proces przemiany materii.

Można ją podać na późny obiad, lub wczesną kolację.

Oto składniki, których będziecie potrzebować na siedem papryk faszerowanych:



  1. Około 1 kg mielonego mięsa wołowego, drobiowego, lub mieszanego (mięso wieprzowe jest tłuste, więc starajcie się je jeść jak najmnniej)
  2. 7 dorodnych czerwonych papryk
  3. 1 jajko
  4. 1 mała cebula
  5. kilka ząbków czosnku - do smaku
  6. 1/2 łyżki otrębów owsianych
  7. Sól, pieprz, przyprawy do smaku
  8. Zielona pietruszka



Poszatkować drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Mięso mielone połączyć z jajkiem i otrębami, dosypać poszatkowane cebulę, czosnek i pietruszkę. Wszystko razem dobrze rozmieszać do uzyskania jednolitego farszu.


Papryki dobrze umyć, odciąć czubek i wydrążyć. Czubek odczyścić z nasion i zachować.



W środku wydrążonej papryki umieścić wcześniej przygotowany farsz mięsny i zamknąć zachowanym czubkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45/50 minut.


Podawać na listku zielonej sałaty wraz z białym, wytrawnym winem.

Życzymy smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowe,probowalam,gratuluje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste,szybkie a jaki świetny efekt.Zrobię na wieczorne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W dobrym guście.Kolorystycznie super.Bardzo ładny efekt..Ciekawe czy smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń