Prosty, ale niebanalny przepis doda smaczku waszej diecie.
Czerwona papryka faszerowana mięsem bez dodatku tłuszczu to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zastąpiłyśmy bułkę tartą, poniekąd nieodzowną w tego typu przepisach otrębami pszennymi, które nie tylko mają mniej kalorii, ale również przyspieszają i wspomagają naturalny proces przemiany materii.
Można ją podać na późny obiad, lub wczesną kolację.
Oto składniki, których będziecie potrzebować na siedem papryk faszerowanych:
- Około 1 kg mielonego mięsa wołowego, drobiowego, lub mieszanego (mięso wieprzowe jest tłuste, więc starajcie się je jeść jak najmnniej)
- 7 dorodnych czerwonych papryk
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- kilka ząbków czosnku - do smaku
- 1/2 łyżki otrębów owsianych
- Sól, pieprz, przyprawy do smaku
- Zielona pietruszka
Poszatkować drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Mięso mielone połączyć z jajkiem i otrębami, dosypać poszatkowane cebulę, czosnek i pietruszkę. Wszystko razem dobrze rozmieszać do uzyskania jednolitego farszu.
Papryki dobrze umyć, odciąć czubek i wydrążyć. Czubek odczyścić z nasion i zachować.
W środku wydrążonej papryki umieścić wcześniej przygotowany farsz mięsny i zamknąć zachowanym czubkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45/50 minut.
Podawać na listku zielonej sałaty wraz z białym, wytrawnym winem.
Życzymy smacznego!
Pyszne i zdrowe,probowalam,gratuluje.
OdpowiedzUsuńProste,szybkie a jaki świetny efekt.Zrobię na wieczorne spotkanie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy:) Smacznego :)
OdpowiedzUsuńW dobrym guście.Kolorystycznie super.Bardzo ładny efekt..Ciekawe czy smaczne?
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Wypróbowane :)
Usuńbardzo smaczne
OdpowiedzUsuń