piątek, 31 stycznia 2014

Delikatny dorsz w przyprawach



Dorsz pieczony w przyprawach to propozycja na elegancki, niskokaloryczny i pełnowartościowy obiad. Wykonanie przepisu jest bardzo łatwe. Zapraszamy!

Składniki:

  1. 3 filety z dorsza
  2. 6 plasterków cytryny
  3. Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, koperek
  4. 1 głowka sałaty
  5. 1 pomidor
  6. 1 papryka słodka
  7. 1 ogórek kiszony
  8. 1 cebula
  9. 3 łyżki jogurtu odtłuszczonego
  10. Folia aluminiowa

Filety z dorsza opłukać i osuszyć po czym posypać, solą, pieprzem, koperkiem i bazylią. Ułożyć na każdym filecie 2 plasterki cytryny.


Zawinąć tak przygotowane filety w folię aluminiową.


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić filety. Piec 30 minut, po czym odwinąć folię i piec jeszcze 15 minut.


Podczas, gdy dorsz się piecze, zrobić sałatkę.


Warzywa drobno pokroić, włożyć do miseczki sałatkowej, przyprawić. Dodać 3 łyżki jogurtu odtłuszczonego i delikatnie wymieszać.


Sałatkę podawać razem z gotowymi filetami z dorsza.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz