wtorek, 28 stycznia 2014

Pulpety z kurczaka

dietetyczne pulpety z kurczaka w sosie


Dietetyczne, lekkie pulpeciki z piersi kurczaka to smakowite i alternatywne danie obiadowe. Przepis nie wymaga wielkiego wysiłku i wykonanie go dostarcza niemałej satysfakcji kulinarnej.

Składniki:

Pulpety:

  1. 1 podwójna pierś z kurczaka (na 2 osoby)
  2. Kilka ząbków czosnku
  3. 1 mała cebula lub ćwiartka dużej
  4. Pół szklanki otrebów owsianych
  5. 1 jajko
  6. Sproszkowane chili
  7. Pieprz, sól do smaku
  8. Sos sojowy lub magi
  9. Dowolne przyprawy do smaku

Sos:
  1. Słoik zmiksowanych  pomidorów
  2. Suszone chili w całości
  3. Mielone chili
  4. Ćwiartka dużej sebuli lub jedna mała cebula
  5. 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  6. 3 zabki czosnku
  7. Bazylia
  8. Pieprz, sól do smaku

Cebulę i czosnek posiekać drobniutko, pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach lub też drobno posiekać.


W dużej miseczce wymieszać ze sobą mięso, czosnek i cebulę. Dodać jajko, sos sojowy, przyprawy i otręby owsiane i wymieszać wszystko ze sobą do powstania mniej więcej jednolitej masy.


Uformować delikatnie rękami pulpety z tak powstałej masy.


Pulpety opanierować w otrebach owsianych.

panierowanie pulpeto


Duży garnek napełnić w 3/4 wodą, dodać łyżkę soli (zamiast soli można dodać dobrą kostkę rosołową). Doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucać delikatnie pulpety, uważając, aby nie naruszyć struktury.


Gotować około 10-15 minut, aż do wypłynięcia pulpetów na powierzchnię.

pulpety w garnku

Wyłożyć pulpety na talerz i odstawić. Zachować wodę z gotowania.

pulpety z kurczaka z otrebami

Cebulę i czosnek pokroić w piórka.


Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) wlać łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.


Dodać chochelkę wody pozostałej po gotowaniu pulpetów i rozmieszać. Dodać pomidory ze słoika, bazylię, chili, sól, pipeprz, i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut


Pulpety wyłożyć na talerz i polać sosem.



Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Pulpeciki to świetny pomysł na obiad ! Zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso dla mnie to podstawa więc super

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super przepis! lecę do sklepu po kurę

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy. Napisz jak Ci wyszły :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i zjadłam... na szczęście nie wszystko i zostało na drugi dzień też! :D na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszymy się, że smakuje. Zazwyczaj Autorce też zostają na drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo szybkie i dietetyczne danie

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśmieniecie...:)

    OdpowiedzUsuń