Dietetyczne, lekkie pulpeciki z piersi kurczaka to smakowite i alternatywne danie obiadowe. Przepis nie wymaga wielkiego wysiłku i wykonanie go dostarcza niemałej satysfakcji kulinarnej.
Składniki:
Pulpety:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (na 2 osoby)
- Kilka ząbków czosnku
- 1 mała cebula lub ćwiartka dużej
- Pół szklanki otrebów owsianych
- 1 jajko
- Sproszkowane chili
- Pieprz, sól do smaku
- Sos sojowy lub magi
- Dowolne przyprawy do smaku
Sos:
- Słoik zmiksowanych pomidorów
- Suszone chili w całości
- Mielone chili
- Ćwiartka dużej sebuli lub jedna mała cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 zabki czosnku
- Bazylia
- Pieprz, sól do smaku
Cebulę i czosnek posiekać drobniutko, pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach lub też drobno posiekać.
W dużej miseczce wymieszać ze sobą mięso, czosnek i cebulę. Dodać jajko, sos sojowy, przyprawy i otręby owsiane i wymieszać wszystko ze sobą do powstania mniej więcej jednolitej masy.
Uformować delikatnie rękami pulpety z tak powstałej masy.
Pulpety opanierować w otrebach owsianych.
Duży garnek napełnić w 3/4 wodą, dodać łyżkę soli (zamiast soli można dodać dobrą kostkę rosołową). Doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucać delikatnie pulpety, uważając, aby nie naruszyć struktury.
Gotować około 10-15 minut, aż do wypłynięcia pulpetów na powierzchnię.
Wyłożyć pulpety na talerz i odstawić. Zachować wodę z gotowania.
Cebulę i czosnek pokroić w piórka.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) wlać łyżeczkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.
Dodać chochelkę wody pozostałej po gotowaniu pulpetów i rozmieszać. Dodać pomidory ze słoika, bazylię, chili, sól, pipeprz, i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze kilka minut
Pulpety wyłożyć na talerz i polać sosem.
Smacznego!
Pulpeciki to świetny pomysł na obiad ! Zrobię.
OdpowiedzUsuńPowodzenia :) Pozdrawiamy!
UsuńMięso dla mnie to podstawa więc super
OdpowiedzUsuńNie tuczą i są bardzo zdrowe.
Usuńale super przepis! lecę do sklepu po kurę
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Napisz jak Ci wyszły :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i zjadłam... na szczęście nie wszystko i zostało na drugi dzień też! :D na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakuje. Zazwyczaj Autorce też zostają na drugi dzień :)
OdpowiedzUsuńbardzo szybkie i dietetyczne danie
OdpowiedzUsuńwyśmieniecie...:)
OdpowiedzUsuń