czwartek, 23 stycznia 2014

Cukinie faszerowane



Lekkie danie obiadowe, które zważywszy na łatwość przygotowania często zagości na waszym stole.
Przepis na 4 osoby.

Składniki:




  1. 6 dużych lub 8 małych cukini
  2. 1 puszka pomidorów
  3. 30 dkg mięsa z indyka 
  4. 1 jajko
  5. 2 ząbki czosnku


Cukinie umyć i odciąć końcówki. Mięso z indyka zmielić na grubych oczkach, dodać jajko, posiekany czosnek, sól i pieprz po czym dobrze wymieszać.

Dużą cukinię przekroić na pół i wydrążyć delikatnie środki połówek, aby powstały otwory. Jeśli nie posiadacie specjalnego nożyka można przekroić cukinię wzdłuż i wydrążyć małą łyżeczką łódeczki.


Napełnić wydrążone cukinie mięsem.


Tak spreparowane warzywa ułożyć na brytfance wraz z wydrążonymi środkami. Podlać zgniecionymi pomidorami, wlać 1/5 szklanki wody, dodać sól i pieprz do smaku.


Przykryć całość folią aluminiową, ale niezbyt dokładnie, aby zostawić ujście tworzącej się parze.

Narzać piekarnik do 180 stopni, włożyć cukinie i zapiekać danie przez około 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać jeszcze 20 minut. Spawdzić widelcem czy cukinie są miękkie, jeśli nie zapiekać jeszcze kilka minut. Jeśli tak to wyjąć z brytfanki środki, zlać sos pozostały z pieczenia, zmiksować i doprawić według upodobań, łagodnie lub na ostro.

Wyłożyć cukinię na talerz i polać sosem, dla osób nie odchudzających się można dodać ryż.



Smacznego!

2 komentarze: