Lekka i zdrowa potrawka warzywna, może zastąpić obiad lub kolację lub stać się gustownym dodatkiem do głównego dania.
Przepis na 4 osoby.
Składniki:
- Pół głowki brokułów
- Pół główki kalafiora
- Fasolka szparagowa
- Marchewka
- Cukinia
- Koper włoski
W wersji dla osób, które się nie odchudzają można dodać 2 lub 3 nieduże ziemniaki i inne warzywa.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić w ukośne paski grubości około 2 cm i ułożyć na sicie. Ziemniaki (opcjonalne) obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na marchewce. Pokroić koper włoski i ułożyć na ziemniakach. Kalafior i brokuły pokroić na cząstki i ułożyć na sicie. Cukinie pokroić nieco grubiej (gotuje się szybciej) i dodać do wszystkich warzyw.
Do garnka wlać wodę, nałożyć sito i przykryć pokrywką.
Gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa podawać na ciepło polane łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego!
Gwarantuje smaczne polecam [ nawet na diecie nie będziesz głodna ]
OdpowiedzUsuńTak,oczywiscie ,nie jest sie glodnym bo warzywa zachowuja wszystkie wartosci odzywcze.
UsuńWarzywa dają też odczucie sytości i co najważniejsze ułatwiają metabolizm i są lekko strawne.
OdpowiedzUsuńJadłam przygotowane własnoręcznie przez autorkę!!! Rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszymy sie :) pozdrawiamy!
Usuń