czwartek, 23 stycznia 2014

Warzywa gotowane na parze



Lekka i zdrowa potrawka warzywna, może zastąpić obiad lub kolację lub stać się gustownym dodatkiem do głównego dania.

Przepis na 4 osoby.

Składniki:




  1. Pół głowki brokułów
  2. Pół główki kalafiora
  3. Fasolka szparagowa
  4. Marchewka
  5. Cukinia
  6. Koper włoski
W wersji dla osób, które się nie odchudzają można dodać 2 lub 3 nieduże ziemniaki i inne warzywa.

Będzie wam potrzebny garnek do gotowania na parze lub sitko na garnek.





Warzywa umyć. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić w ukośne paski grubości około 2 cm i ułożyć na sicie. Ziemniaki (opcjonalne) obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na marchewce. Pokroić koper włoski i ułożyć na ziemniakach. Kalafior i brokuły pokroić na cząstki i ułożyć na sicie. Cukinie pokroić nieco grubiej (gotuje się szybciej) i dodać do wszystkich warzyw.


Do garnka wlać wodę, nałożyć sito i przykryć pokrywką.
 Gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Warzywa podawać na ciepło polane łyżką oliwy z oliwek.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Gwarantuje smaczne polecam [ nawet na diecie nie będziesz głodna ]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,oczywiscie ,nie jest sie glodnym bo warzywa zachowuja wszystkie wartosci odzywcze.

      Usuń
  2. Warzywa dają też odczucie sytości i co najważniejsze ułatwiają metabolizm i są lekko strawne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam przygotowane własnoręcznie przez autorkę!!! Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń