środa, 29 stycznia 2014

Wołowina w sosie chrzanowym z warzywami



Przepis na prosty ale wykwintny obiad, jak najbardziej light. Wołowinka z warzywami i lekkim sosem chrzanowym na pewno będzie często gościć na waszym stole.

Składniki:

  1. Pół kilo chudej wołowiny
  2. 1 marchewka
  3. 1 pietruszka
  4. Kawałek selera
  5. 1 por
  6. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
  7. Chrzan tarty
  8. Skrobia kukrydziana
  9. 1 paczka mrożonych warzyw

Do dużego garnka włożyć wołowinę i warzywa. Dodać sól, pieprz i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Do rondelka wlać około litra wywaru z mięsa i warzyw i poczekać aż ostygnie. Następnie dołożyć do odlanego wywaru 2 łyżki chrzanu i 1 łyżkę skrobii. Dokładnie mieszając gotować aż sos zgęstnieje.



 W tym samym czasie zagotować w drugim rondelku mrożone warzywa.


Wołowinę podawać na gorąco, dobrze podlaną sosem chrzanowym. Warzywa ułożyć obok mięsa.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Proste i bardzo wykwintne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy w imieniu Autorki. W prostocie zawsze drzemie elegancja. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń