Przepis na prosty ale wykwintny obiad, jak najbardziej light. Wołowinka z warzywami i lekkim sosem chrzanowym na pewno będzie często gościć na waszym stole.
Składniki:
- Pół kilo chudej wołowiny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 por
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
- Chrzan tarty
- Skrobia kukrydziana
- 1 paczka mrożonych warzyw
Do dużego garnka włożyć wołowinę i warzywa. Dodać sól, pieprz i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Do rondelka wlać około litra wywaru z mięsa i warzyw i poczekać aż ostygnie. Następnie dołożyć do odlanego wywaru 2 łyżki chrzanu i 1 łyżkę skrobii. Dokładnie mieszając gotować aż sos zgęstnieje.
W tym samym czasie zagotować w drugim rondelku mrożone warzywa.
Wołowinę podawać na gorąco, dobrze podlaną sosem chrzanowym. Warzywa ułożyć obok mięsa.
Smacznego!
Proste i bardzo wykwintne.
OdpowiedzUsuńDziękujemy w imieniu Autorki. W prostocie zawsze drzemie elegancja. Smacznego!
OdpowiedzUsuń