Krewetki z awokado w dietetycznym sosie koktajlowym są wyśmienitym pomysłem na niecodzienną kolację. Awokado znane jest ze swych właściwości, które pomagają zbijać zły cholesterol, ale ze względu na dużą zawartość tłuszczów roślinnych w tym owocu, zaznaczamy, że przy diecie odchudzającej nie należy jeść go częściej niż dwa razy w miesiącu.
Składniki:
Propoprcje na 4 osoby.
- 4 dojrzałe awokado
- 1/2 kg krewetek koktajlowych
- 1 słoik zmiksowanych pomidorów
- 1/2 litra gęstego jogurtu odtłuszczonego lub serka homogenizowanego odtłuszczonego
- Sos Tabasco
- Cynamon
- Pieprz i sól do smaku
Zazwyczaj krewetki koktajlowe są już ugotowane. Jeśli przytrafią wam sie surowe to wrzućcie je na głęboką patelnię z dodatkiem wody i gotujcie aż woda nie odparuje, po czym obierzcie ze skórki.
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę.
Po czym obrać owoc ze skórki.
Tak spreparowane awokado napełnić krewetkami.
Jogurt lub serek homogenizowany wlać do salaterki. Dodać 2 łyżki zmiksowanych pomidorów i sos Tabasco.
Bardzo oryginalne i wykwintne danie.Skorzystam ,kiedy zaproszę szczególnych gości.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i życzymy smacznego :)
OdpowiedzUsuńPomysł doskonały, bo właśnie zastanawiałam się jak jeszcze można podawać awokado. Bardzo dziękuję i jak najszybciej wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Maria
Pozdrawiamy i dziękujemy :)
OdpowiedzUsuń