czwartek, 30 stycznia 2014

Krewetki z awokado w sosie koktajlowym



Krewetki z awokado w dietetycznym sosie koktajlowym są wyśmienitym pomysłem na niecodzienną kolację. Awokado znane jest ze swych właściwości, które pomagają zbijać zły cholesterol, ale ze względu na dużą zawartość tłuszczów roślinnych w tym owocu, zaznaczamy, że przy diecie odchudzającej nie należy jeść go częściej niż dwa razy w miesiącu.

Składniki:

Propoprcje na 4 osoby.

  1. 4 dojrzałe awokado
  2. 1/2 kg krewetek koktajlowych
  3. 1 słoik zmiksowanych pomidorów
  4. 1/2 litra gęstego jogurtu odtłuszczonego lub serka homogenizowanego odtłuszczonego
  5. Sos Tabasco
  6. Cynamon
  7. Pieprz i sól do smaku

Zazwyczaj krewetki koktajlowe są już ugotowane. Jeśli przytrafią wam sie surowe to wrzućcie je na głęboką patelnię z dodatkiem wody i gotujcie aż woda nie odparuje, po czym obierzcie ze skórki.

Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę.


Po czym obrać owoc ze skórki.

Tak spreparowane awokado napełnić krewetkami.


Jogurt lub serek homogenizowany wlać do salaterki. Dodać 2 łyżki zmiksowanych pomidorów i sos Tabasco.


  Dobrze wymieszać, aż sos przybierze kolor lekko różowy. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu. Wymieszać.


Podawać od razu po przygotowaniu.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo oryginalne i wykwintne danie.Skorzystam ,kiedy zaproszę szczególnych gości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy i życzymy smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł doskonały, bo właśnie zastanawiałam się jak jeszcze można podawać awokado. Bardzo dziękuję i jak najszybciej wypróbuję.
    Pozdrawiam.
    Maria

    OdpowiedzUsuń