poniedziałek, 3 marca 2014

Przepis na pyszny, domowy chleb dietetyczny



Wiekszości z was na diecie zapewne najbardziej brakuje pieczywa, które bogate w węglowodany nie jest produktem ani lekkim, ani dietetycznym. Dlatego podajemy wam tutaj przepis na prawdziwy chleb dietetyczny, którym możecie raczyć się do woli. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pachnący i chrupiący doskonale zastępuje tradycyjne wypieki.

Składniki:

  1. 8 łyżek otrębów owsianych
  2. 4 łyżki otrębów pszennych
  3. 3 jajka
  4. 100 gr chudego twarogu
  5. 3 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1 łyżka masła
  10. 1 łyżka dowolnych otrąb do obsypania formy

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i utrzeć mikserem do dokładnego ich połączenia - musi powstać jednolita masa. 



Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

Formę posmarowac masłem i obsypać otrębami, następnie przelać do niej ciasto na chleb.


Wstawić formę do gorącego piekarnika i piec w temparaturze 190 stopni przez 15 minut. Natępnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić nasz chleb dietetyczny jeszcze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Po czym wystawić wypiek i wyjąc go z foremki.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda!Duże zdolności piekarza!Pozdrawiam.J.W

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zamiast masła smarować foremki olejem kokosowym? Olej kokosowy to samo dobro,masło raczej nie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc, nie widzę różnicy miedzy masłem, a olejem kokosowym. I tu i tu są tłuszcze nasycone. Jakbym miała głosować, to na masło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie bardzo sie anonimowy orientujesz we właściwościach nierafinowanego oleju kokosowego skoro porównujesz go do masła.

    OdpowiedzUsuń