Barszcz czerwony to tradycyjne i smakowite danie kuchni polskiej. Można go wykonywać i przyprawiać na wiele sposobów, aby dogodzić wszystkim gustom. My przygotowałyśmy dla was kolejny przepis na barszcz, tym razem będzie to barszcz czerwony klarowny. Może on stanowić bazę, na której będziecie mogli wykreować własną zupę, pierwsze danie, lub - podany w kubku - wysmienity napój, który będzie towarzyszył przy posiłkach.
Składniki:
- 0,5 kg buraków surowych, lub opakowanie pieczonych lub gotowanych o takiej samej wadze
- 250 g włoszczyzny (marchew, por, seler, pietruszka)
- 1 listek laurowy
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek
- 4 łyżki octu (najlepiej winnego)
- 2 tabletki słodziku, lub parę kropel słopdziku jak ktoś ma w płynie (najlepiej naturalnego bez aspartamu)
- 1 średnie jabłko winne
Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubsze talarki (tak samo buraki jeśli macie surowe). Tak przygotowane warzywa włożyć do garnka, dodać pokrojone na ćwiartki jabłko, nieobrane ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy i 3 łyżki majeranku.
Całość zagotować, aż warzywa będą miękkie, poczym dodać buraki (w tym momencie tylko surowe), gotować, aż buraki dadzą kolor, po czym wlać ocet i doprawić słodzikiem i solą do smaku. Zdjąć barszcz z ognia i ostawić na około 3 godziny, aby smaki się przegryzły. Na koniec odcedzić na sicie. Powinno wyjść jakieś 2 litry klarownego barsczu.
UWAGA: Jeśli macie buraki już ugotowane, trzeba je dodać do barszczu pod sam koniec gotowania i gotować całość jeszcze 2 minuty.
Smacznego!
Pięknie wygląda.Jest wielowitaminowy,,gęsty i zdrowy.Szkoda,że już północ-zrobiłabym.Poczekam do jutra.Pozdrawiam kucharza.J.W
OdpowiedzUsuń