środa, 22 stycznia 2014

Bułeczki owsiane typu muffin



Bułki owsiane to znakomity pomysł na zastapienia zwykłego, pełnego węglowodanów pieczywa. Możecie zrobić je sami w domu i możecie być pewni, że raz spróbowane, będą wracać na wasz stół.

Wykonanie naszych bułeczek jest banalnie proste nawet dla osób nie obeznanych z tajnikami sprzętów tak tajemniczych jak domowy piekarnik.

Oto składniki. Przepis na 12 sztuk.




  1. 1,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  2. Pół szklanki otrębów owsianych
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. Odrobina słodziku, szczypta soli
  5. 2 jajka
  6. 3 łyżki oleju (najlepiej użyć rzepakowego, ponieważ jest obojętny w smaku)
  7. Pół szklanki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wymieszać ze sobą suche składniki i wymieszać ze sobą mokre składniki.


Białka ubić (bułeczki wyjdą pulchne).
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do jednolitej masy.



 Na końcu dodać białka i lekko wymieszać.



Foremki silikonowe napełnic do 3/4 wysokości (silikonowe foremki są bardzo przydatne, warto je kupić - nie wymagają natłuszczania).



Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 - 20 minut.

Jeśli chcemy przekonać do nich dzieci, warto pokruszyć do ciasta (przed pieczeniem) gorzką czekoladę. Świetnie sprawdzą się też rodzynki i inne bakalie.


Życzymy smacznego!

7 komentarzy: