Bułki owsiane to znakomity pomysł na zastapienia zwykłego, pełnego węglowodanów pieczywa. Możecie zrobić je sami w domu i możecie być pewni, że raz spróbowane, będą wracać na wasz stół.
Wykonanie naszych bułeczek jest banalnie proste nawet dla osób nie obeznanych z tajnikami sprzętów tak tajemniczych jak domowy piekarnik.
Oto składniki. Przepis na 12 sztuk.
- 1,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- Pół szklanki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Odrobina słodziku, szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju (najlepiej użyć rzepakowego, ponieważ jest obojętny w smaku)
- Pół szklanki jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wymieszać ze sobą suche składniki i wymieszać ze sobą mokre składniki.
Białka ubić (bułeczki wyjdą pulchne).
Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do jednolitej masy.
Na końcu dodać białka i lekko wymieszać.
Foremki silikonowe napełnic do 3/4 wysokości (silikonowe foremki są bardzo przydatne, warto je kupić - nie wymagają natłuszczania).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 - 20 minut.
Jeśli chcemy przekonać do nich dzieci, warto pokruszyć do ciasta (przed pieczeniem) gorzką czekoladę. Świetnie sprawdzą się też rodzynki i inne bakalie.
Życzymy smacznego!
Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie zamiast chleba
OdpowiedzUsuńWłaśnie, bo wcale nie musi być na słodko. I nie tuczy.
OdpowiedzUsuńsmakowite!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacja....do kawki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Miłej kawki :)
OdpowiedzUsuńZamiast oleju rzepakowego dałabym olej kokosowy.
OdpowiedzUsuń