Bardzo łatwy i niskokaloryczny przepis na wątróbkę cielęcą w oryginalnym sosie. Mąkę do panierki zastapiłyśmy maizeiną, która jest o wiele lżejsza i pozwala cieszyć się smakiem waszych ulubionych potraw nawet jeśli jesteście na diecie.
Przepis na 4 osoby.
Składniki:
- 1/2 kg wątróbki oczyszczonej z żyłek i błonek, pokrojonej w plastry zalać wodą i odstawić na godzinę
- 1 średnia cebula poszatkowana w plasterki
- 1 łyżka maizeiny
- 1 mała łyżeczka mąki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka pomidorów (zmiksować) lub sosu pomidorowego w butelce
- Przyprawy: zioła prowansalskie, kilka ziernek ziela angielskiego, listek laurowy, papryka mielona ostra, sól, pieprz, roztarty zabek czosnku (jeśli ktoś lubi)
- Można dodać do smaku jedną łyżkę keczupu
Wymieszać mąkę/maizeinę z ziołami, odrobiną soli i pieprzu i obtoczyć w niej obsuszoną wątróbkę.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i jak się rozgrzeje wrzucić nań wątróbkę. Smażyć około jednej minuty z każdej strony. Natępnie wyjąć ją z patelni.
Na ten sam olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
Dołożyć do cebuli wcześniej usmażoną wątróbkę, podlać wodą i zagotować mieszając. Powinien powstać zagęszczony sos.
Wlać pomidory, dodać jeszcze odrobinę wody.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, potem odkryć, dodać przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut. Przyprawić według własnych upodobań na łagodnie lub na ostro.
Podawać na ciepło. Dla tych z was, którzy są na diecie z sałatą, dla wszystkich innych z ziemniakami.
Życzymy smacznego.
O i to pysznie wyglonda...
OdpowiedzUsuń