środa, 22 stycznia 2014

Wątróbka cielęca w sosie pomidorowym



Bardzo łatwy i niskokaloryczny przepis na wątróbkę cielęcą w oryginalnym sosie. Mąkę do panierki zastapiłyśmy maizeiną, która jest o wiele lżejsza i pozwala cieszyć się smakiem waszych ulubionych potraw nawet jeśli jesteście na diecie.

Przepis na 4 osoby.

Składniki:




  1. 1/2 kg wątróbki oczyszczonej z żyłek i błonek, pokrojonej w plastry zalać wodą i odstawić na godzinę
  2. 1 średnia cebula poszatkowana w plasterki
  3. 1 łyżka maizeiny 
  4. 1 mała łyżeczka mąki
  5. 3 łyżki oleju rzepakowego
  6. 1 puszka pomidorów (zmiksować) lub sosu pomidorowego w butelce
  7. Przyprawy: zioła prowansalskie, kilka ziernek ziela angielskiego, listek laurowy, papryka mielona ostra, sól, pieprz, roztarty zabek czosnku (jeśli ktoś lubi)
  8. Można dodać do smaku jedną łyżkę keczupu

Wymieszać mąkę/maizeinę z ziołami, odrobiną soli i pieprzu i obtoczyć w niej obsuszoną wątróbkę.


Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i  jak się rozgrzeje wrzucić nań wątróbkę. Smażyć około jednej minuty z każdej strony. Natępnie wyjąć ją z patelni.


Na ten sam olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.


Dołożyć do cebuli wcześniej usmażoną wątróbkę, podlać wodą i zagotować mieszając. Powinien powstać zagęszczony sos.


Wlać pomidory, dodać jeszcze odrobinę wody.


Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, potem odkryć, dodać przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut. Przyprawić według własnych upodobań na łagodnie lub na ostro.

Podawać na ciepło. Dla tych z was, którzy są na diecie z sałatą, dla wszystkich innych z ziemniakami.



Życzymy smacznego.

1 komentarz: