piątek, 31 stycznia 2014

Barszcz czerwony z jajkiem



Tradycyjny barszcz czerwony, to jedna z najbardziej dietetycznych zup na świecie. Można go przyrządzić i przyprawić na wiele sposobów. My proponujemy podawać go z jajkiem, z absolutnym zakazem doprawiania zupy śmietaną.

Składniki:

  1. 4 buraki (podłużne dają bardzo ładny kolor)
  2. 1 marchewka
  3. 1 pietruszka
  4. 1 por
  5. Kawałek selera
  6. 1-2 łyżki octu jabłkowego
  7. 5 jajek
  8. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Przepis jest na 5 osób


 Warzywa umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce 2 buraki, seler i pietruszkę.


Dwa pozostałe buraki przeciąć na pół, marchewkę pokroić w talarki.


Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ocet jabłkowy oraz przyprawy i gotować do miękkości. W międzyczasie ugotować jajka na twardo.


Podawać na gorąco.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Łatwizna.Ja gotuje jajko,rozpuszczam barszcz Knora i też jest dobre.
    Ale ten na pewno smaczniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. ... i raczej zdrowszy :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń