Tradycyjny barszcz czerwony, to jedna z najbardziej dietetycznych zup na świecie. Można go przyrządzić i przyprawić na wiele sposobów. My proponujemy podawać go z jajkiem, z absolutnym zakazem doprawiania zupy śmietaną.
Składniki:
- 4 buraki (podłużne dają bardzo ładny kolor)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- Kawałek selera
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 5 jajek
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Przepis jest na 5 osób
Warzywa umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce 2 buraki, seler i pietruszkę.
Dwa pozostałe buraki przeciąć na pół, marchewkę pokroić w talarki.
Tak przygotowane warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ocet jabłkowy oraz przyprawy i gotować do miękkości. W międzyczasie ugotować jajka na twardo.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Łatwizna.Ja gotuje jajko,rozpuszczam barszcz Knora i też jest dobre.
OdpowiedzUsuńAle ten na pewno smaczniejszy.
... i raczej zdrowszy :) Smacznego!
OdpowiedzUsuń