piątek, 24 stycznia 2014

Dietetyczne naleśniki z warzywami


Chrupiące naleśniki z warzywami to danie lekkie, bardzo smaczne i bardzo gustowne. Można je zrobić na obiad lub kolację.

Przepis na 12 sztuk

Składniki na farsz:


  1. 1 szklanka zielonej fasolki pokrojonej w ukośne paski
  2. 1 szklanka poszatkowanej i sparzonej białej kapusty
  3. 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  4. 1 mała marchewka starta na grubych oczkach
  5. 1-2 roztarte ząbki czosnku
  6. 4-6 pieczarek pokrojonych w paski
  7. 2-3 łyżki oleju
  8. 1 łyżeczka maizeiny
  9. Chili, sól, pieprz do smaku
  10. 1 łyżka sosu sojowego


Ciasto na naleśniki jest na bazie maizeiny, mleka odtłuszczonego,wody i jajek. Ciasto ma być wodniste.

Proporcje:
  1. 2 jajka
  2. Pół szklanki mleka odtłuszczonego
  3. Pół szklanki wody (może być gazowana)
  4. 2 łyżki maizeiny
  5. Szczypta soli




Farsz:
Na rozgrzany olej w garnku lub dużej patelni wsypać cebulę i czosnek i smażyć przez około 30 sekund ciagle mieszając.


 Dodać kapustę i fasolkę i mieszając smażyć następne 30 sekund. Dodać marchewkę i pieczarki.  Maizeinę rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać do warzyw. Mieszać aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i chili do smaku.



Naleśniki smażyć na wytartej olejem patelni. Wylewać na patelnię cienką warstwę ciasta i jak wyschnie od razu odwracać na drugą stronę i lekko tylko obsmażyć.



Na każdy naleśnik nałożyć jedną łyżkę farszu, brzegi posmarowac maizeiną (proprocje: 1 łyżka maizeiny na 2 łyżki wody).
Założyć boki, zwinąć w rulon i odstawić na 15 minut.





Rozgrzać olej na patelni, ułożyć naleśniki sklejonym bokiem do dołu i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.



Podawać na gorąco.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz