Chrupiące naleśniki z warzywami to danie lekkie, bardzo smaczne i bardzo gustowne. Można je zrobić na obiad lub kolację.
Przepis na 12 sztuk
Składniki na farsz:
- 1 szklanka zielonej fasolki pokrojonej w ukośne paski
- 1 szklanka poszatkowanej i sparzonej białej kapusty
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 1 mała marchewka starta na grubych oczkach
- 1-2 roztarte ząbki czosnku
- 4-6 pieczarek pokrojonych w paski
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka maizeiny
- Chili, sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
Ciasto na naleśniki jest na bazie maizeiny, mleka odtłuszczonego,wody i jajek. Ciasto ma być wodniste.
Proporcje:
- 2 jajka
- Pół szklanki mleka odtłuszczonego
- Pół szklanki wody (może być gazowana)
- 2 łyżki maizeiny
- Szczypta soli
Farsz:
Na rozgrzany olej w garnku lub dużej patelni wsypać cebulę i czosnek i smażyć przez około 30 sekund ciagle mieszając.
Dodać kapustę i fasolkę i mieszając smażyć następne 30 sekund. Dodać marchewkę i pieczarki. Maizeinę rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać do warzyw. Mieszać aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i chili do smaku.
Dodać kapustę i fasolkę i mieszając smażyć następne 30 sekund. Dodać marchewkę i pieczarki. Maizeinę rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać do warzyw. Mieszać aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i chili do smaku.
Naleśniki smażyć na wytartej olejem patelni. Wylewać na patelnię cienką warstwę ciasta i jak wyschnie od razu odwracać na drugą stronę i lekko tylko obsmażyć.
Na każdy naleśnik nałożyć jedną łyżkę farszu, brzegi posmarowac maizeiną (proprocje: 1 łyżka maizeiny na 2 łyżki wody).
Rozgrzać olej na patelni, ułożyć naleśniki sklejonym bokiem do dołu i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz