piątek, 24 stycznia 2014

Dietetyczna, owsiana rolada z jabłkami



Będąc na diecie nie trzeba sobie wszystkiego odmawiać. Spróbujcie naszej absolutnie dietetycznej rolady z jabłkami. Bardzo łatwy przepis na oryginalny i lekki smakołyk dla poprawienia humoru.

Składniki:


  1. 4 jajka
  2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  3. 1 opakowanie waniliny
  4. Słodzik (najlepiej naturalny bez dodatku aspartamu)
  5. 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  6. 4 -5  średnich jabłek (mają być nie bardzo soczyste i kruche)
  7. Cynamon do smaku
  8. Papier cukierniczy
  9. Cukier puder

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować blaszkę z piekarnika i wyłożyć na nią papier cukierniczy. Aby papier się nie ruszał, blaszkę posmarować w kilku miejscach margaryną.

Białka z odrobiną soli ubić mikserem na sztywno, dodać żółtka i nadal ubijać, aż masa będzie dosyć gęsta i podwoi objętość.


 Dodać wanilinę oraz słodzik. Do mąki owsianej wsypać proszek do pieczenia i delikatnie mieszając łopatką lub drewnianą łyżką, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko nie za mocno, aż składniki się połączą.


Na blaszkę z piekarnika pokrytą papierem cukierniczym zetrzeć jabka na tarce o grubych oczkach, posypać całość lekko cynamonem.


 Na jabłka wylać ciasto, delikatnie rozprowadzić je łopatką.


Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Rozłożoną ściereczkę posypać za pomocą sitka bardzo małą ilością cukru pudru.


 Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę tak, aby papier znalazł się na górze. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć roladę w rulonik. Pozostawić w tejże ściereczce do ostygnięcia.






Ciasto jest lekkie, bardzo smaczne no i dietetyczne.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. super przepis na pewno spróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujemy! Napisz jak Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na niedziele,polecam przepis fantastyczny

    OdpowiedzUsuń