poniedziałek, 27 stycznia 2014

Chrupiący kurczak w przyprawach



Pieczone udko z kurczaka w przyprawach to smakowite i dietetyczne danie obiadowe, które praktycznie robi się samo. Prostota wykonania i oryginalność smaku, to niewątpliwe zalety tego gustownego dania.

Składniki:

  1. Udko z kurczaka (jedno undko na osobę)
  2. Curry
  3. Pieprz ziołowy
  4. Sól ziołowa
  5. Chili mielone
  6. Zioła prowansalskie
  7. Kolendra
  8. Pieprz czarny
  9. Inne, dowolne przyprawy do smaku
  10. Kilka ząbków czosnku - według gustu.

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Natrzeć plasterkami czosnku surowe udko z kurczaka.


 Posypać udko wszystkimi przyprawami z dwóch stron, tak, aby stworzyć na skórce drugą skórkę (chodzi o to, by nie było widać pod przyprawami skóry z kurczaka).


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. 

Na brytfankę z piekarnika położyć arkusz folii aluminiowej. Ułożyć na na folii plasterki czosnku pozostałe po nacieraniu, tak aby znalazły się pod udkiem z kurczaka.


Umieścić kurczaka na brytfance tak, aby plasterki czosnku znalazły się pod nim.




Włożyć brytfankę do piekarnika. Piec w temperaturze 230 stopni, aż skórka stanie się chrupiąca, uważając, aby nie przypalić przypraw. Odwrócić i piec w ten sam sposób. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec, aż mięso stanie się kruche i wytopi się tłuszcz.


Podawać z warzywami. Dla osób nie odchudzających się można dodać ziemniaki lub ryż i polać udko tłuszczem z pieczenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz