Pieczone udko z kurczaka w przyprawach to smakowite i dietetyczne danie obiadowe, które praktycznie robi się samo. Prostota wykonania i oryginalność smaku, to niewątpliwe zalety tego gustownego dania.
Składniki:
- Udko z kurczaka (jedno undko na osobę)
- Curry
- Pieprz ziołowy
- Sól ziołowa
- Chili mielone
- Zioła prowansalskie
- Kolendra
- Pieprz czarny
- Inne, dowolne przyprawy do smaku
- Kilka ząbków czosnku - według gustu.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Natrzeć plasterkami czosnku surowe udko z kurczaka.
Posypać udko wszystkimi przyprawami z dwóch stron, tak, aby stworzyć na skórce drugą skórkę (chodzi o to, by nie było widać pod przyprawami skóry z kurczaka).
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
Na brytfankę z piekarnika położyć arkusz folii aluminiowej. Ułożyć na na folii plasterki czosnku pozostałe po nacieraniu, tak aby znalazły się pod udkiem z kurczaka.
Umieścić kurczaka na brytfance tak, aby plasterki czosnku znalazły się pod nim.
Włożyć brytfankę do piekarnika. Piec w temperaturze 230 stopni, aż skórka stanie się chrupiąca, uważając, aby nie przypalić przypraw. Odwrócić i piec w ten sam sposób. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec, aż mięso stanie się kruche i wytopi się tłuszcz.
Podawać z warzywami. Dla osób nie odchudzających się można dodać ziemniaki lub ryż i polać udko tłuszczem z pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz