wtorek, 28 stycznia 2014

Gołąbki nie tylko dla grzybiarzy



Tradycyjny przepis kuchni polskiej, jakim są gołąbki, zmodyfikowałyśmy dla was, dodając grzyby i eliminując ryż. Warte spróbowania.

Składniki:

  1. 1 główka kapusty włoskiej
  2. 1 kg mięsa wołowego, z indyka lub mieszanego
  3. Grzyby - według uznania
  4. 1 jajko
  5. 1 duża cebula
  6. 2-3 zabki czosnku
  7. Skrobia kukurydziana do sosu
  8. Pieprz i sól koniecznie, można dodać też dowolne przyprawy według gustu

Grzyby ugotować. Liście kapusty sparzyć, zachowując wodę z parzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać.


Sparzone liście kapusty wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.


Ugotowane grzyby odcedzić, ale pozostawić wywar na sos. Po przestudzeniu grzyby pokroić i połączyć je z mięsem. Wbić jajko. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy i dokładnie wymieszać.


Sparzone liście kapusty ułożyć na desce. Delikatnie rozgnieść głąb, nałożyć farsz i zawinąć.



Gotowe gołąbki włozyć do garnka, zalać woda, która została z parzenia kapusty, dodać sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu około 40 minut.



Sos:
Do zimnego wywaru z grzybów dodać skrobię, przyprawić i gotować przez chwilę dokładnie mieszając.


Gołąbki podawać na gorąco.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Smaczne. \ A Ja robiłam z samymi grzybami

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie wygląda aż śłinka leci....na tygodniu robie...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bede miala wolne moze sie skusze wygladaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń