Tradycyjny przepis kuchni polskiej, jakim są gołąbki, zmodyfikowałyśmy dla was, dodając grzyby i eliminując ryż. Warte spróbowania.
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 kg mięsa wołowego, z indyka lub mieszanego
- Grzyby - według uznania
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2-3 zabki czosnku
- Skrobia kukurydziana do sosu
- Pieprz i sól koniecznie, można dodać też dowolne przyprawy według gustu
Grzyby ugotować. Liście kapusty sparzyć, zachowując wodę z parzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Sparzone liście kapusty wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Ugotowane grzyby odcedzić, ale pozostawić wywar na sos. Po przestudzeniu grzyby pokroić i połączyć je z mięsem. Wbić jajko. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy i dokładnie wymieszać.
Sparzone liście kapusty ułożyć na desce. Delikatnie rozgnieść głąb, nałożyć farsz i zawinąć.
Gotowe gołąbki włozyć do garnka, zalać woda, która została z parzenia kapusty, dodać sól i pieprz i gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
Sos:
Do zimnego wywaru z grzybów dodać skrobię, przyprawić i gotować przez chwilę dokładnie mieszając.
Gołąbki podawać na gorąco.
Smacznego!
Smaczne. \ A Ja robiłam z samymi grzybami
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda aż śłinka leci....na tygodniu robie...:)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuńJak bede miala wolne moze sie skusze wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuń