Wiekszości z was na diecie zapewne najbardziej brakuje pieczywa, które bogate w węglowodany nie jest produktem ani lekkim, ani dietetycznym. Dlatego podajemy wam tutaj przepis na prawdziwy chleb dietetyczny, którym możecie raczyć się do woli. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pachnący i chrupiący doskonale zastępuje tradycyjne wypieki.
Składniki:
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 3 jajka
- 100 gr chudego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka dowolnych otrąb do obsypania formy
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i utrzeć mikserem do dokładnego ich połączenia - musi powstać jednolita masa.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Formę posmarowac masłem i obsypać otrębami, następnie przelać do niej ciasto na chleb.
Wstawić formę do gorącego piekarnika i piec w temparaturze 190 stopni przez 15 minut. Natępnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić nasz chleb dietetyczny jeszcze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Po czym wystawić wypiek i wyjąc go z foremki.
Smacznego!
Ale pysznie wygląda!Duże zdolności piekarza!Pozdrawiam.J.W
OdpowiedzUsuńMoże zamiast masła smarować foremki olejem kokosowym? Olej kokosowy to samo dobro,masło raczej nie.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nie widzę różnicy miedzy masłem, a olejem kokosowym. I tu i tu są tłuszcze nasycone. Jakbym miała głosować, to na masło.
OdpowiedzUsuńChyba nie bardzo sie anonimowy orientujesz we właściwościach nierafinowanego oleju kokosowego skoro porównujesz go do masła.
OdpowiedzUsuń