Spróbujcie naszych eleganckich, oryginalnych i wykwintnych ciasteczek z indyka. Z zachowaniem wszelkich dietetycznych reguł, przepis na muffinki z indyka będzie na pewno hitem, którym zaskoczycie swoją rodzinę i znajomych. Jego wykonanie jest tak proste jak zwykłych klopsów czy pulpetów,. ale estetyka i oryginalność nie mają sobie równych. Zapraszamy!
Składniki:
- 500 gr mięsa z piersi indyka
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 albo 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie, albo inne ulubione przyprawy
- Sól, pieprz, papryka chili
Otręby namoczyć w mleku. Mięso z indyka zmielić na grubym sicie, lub kupić już zmielone. Do mięsa dodać jajka i namoczone otręby. Przyprawić do smaku.
Mięso wyrobić, ale niezbyt dokładnie, aby nie było zbite. Uformować z niego kulki i włożyć do foremek na muffiny, najlepiej silikonowych.
Rozgrzać piekarnik do 180 - 190 stopni. Wstawić muffinki z indyka i piec około 20 - 25 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Fajne jedzonko,zrobię ale z mieszanego mięska bo za indykiem nie przepadam.Mam takie silikonowe foremki,to je wreszcie wykorzystam.J
OdpowiedzUsuńzrobilam,cos pysznego.
OdpowiedzUsuń