piątek, 28 lutego 2014

Muffinki z indyka - czyli jak jeść niestandardowo

potrawa z indyka


Spróbujcie naszych eleganckich, oryginalnych i wykwintnych ciasteczek z indyka. Z zachowaniem wszelkich dietetycznych reguł, przepis na muffinki z indyka będzie na pewno hitem, którym zaskoczycie swoją rodzinę i znajomych. Jego wykonanie jest tak proste jak zwykłych klopsów czy pulpetów,. ale estetyka i oryginalność nie mają sobie równych. Zapraszamy!

Składniki:

  1. 500 gr mięsa z piersi indyka
  2. 2 łyżki mleka odtłuszczonego
  3. 2 łyżki otrębów owsianych
  4. 1 albo 2 jajka
  5. 2 ząbki czosnku
  6. Zioła prowansalskie, albo inne ulubione przyprawy
  7. Sól, pieprz, papryka chili

Otręby namoczyć w mleku. Mięso z indyka zmielić na grubym sicie, lub kupić już zmielone. Do mięsa dodać jajka i namoczone otręby. Przyprawić do smaku.


Mięso wyrobić, ale niezbyt dokładnie, aby nie było zbite. Uformować z niego kulki i włożyć do foremek na muffiny, najlepiej silikonowych.

muffinki z indyka w foremkach

Rozgrzać piekarnik do 180 - 190 stopni. Wstawić muffinki z indyka i piec około 20 - 25 minut.

Podawać na ciepło.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajne jedzonko,zrobię ale z mieszanego mięska bo za indykiem nie przepadam.Mam takie silikonowe foremki,to je wreszcie wykorzystam.J

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam,cos pysznego.

    OdpowiedzUsuń