piątek, 21 lutego 2014

Pyszne zawijasy po wrocławsku z białym sosem light i sałatką

zrazy_zawijane_podane


Proponujemy wam przepis na wyborne i jak najbardziej dietetyczne zawijasy po wrocławsku. To danie jest odrobinę pracochłonne, nadaje się więc na jak najbardziej uroczysty obiad, lub na któryś z weekendowych dni, kiedy to zechcecie zaskoczyć bliskich waszym talentem kulinarnym. Do dzieła!

Składniki:

  1. 400 gr sznycli z indyka
  2. 300 gr steków wołowych
  3. 0,5 kulki mozzarelli light
  4. 2 pieczarki
  5. 1 ogórek konserowy
  6. Musztarda do posmarowania
  7. 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej do zagęszczenia
  8. Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra
Sos:
  1. Pół opakowania serka homogenizowanego odtłuszczonego
  2. 1 łyżeczka musztardy
  3. Sól i pieprz
  4. Zielona pietruszka lub czosnek do smaku
Sałatka:
  1. Główka dowolnej sałaty
  2. 1 seler naciowy
  3. Pomidory (ilość dowolna, jak ktoś lubi)
  4. 1 ogórek konserwowy
  5. 1 mała cebulka
  6. Oliwki czarne (ilość dowolna)

Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.

rozbijanie miesa

Posiekać pieczarki, ogórek i cebulę. Posiekane mięso posmarować musztardą, położyć na nie plasterek mozzarelli light, dodać odrobinę ogórka, pokrojonych pieczarek i cebuli.

zrazy po wroclawsku

Tak spreparowane zawijasy zwinąć. Można owinąć nitką, aby się nie rozwinęły.


Zwinięte zawijasy przyprawić do smaku.


Rozgrzać patelnię grillową lub płaską, ale teflonową i smażyć na niej mięso, aż do zamknięcia porów.

zrazy na patelni

Po usmażeniu przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić lub dodać lekką kostkę rosołową i gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać skrobię kukurydzianą.


Przygotowanie sosu:

Pół opakowania serka homogenizowanego odtłuszczonego wymieszać z łyżeczką musztardy, doprawić do smaku solą i pieprzem i według uznania czosnkiem lub zieloną pietruszką. Wszystkie składniki wymieszać.


Przygotowanie sałatki:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać rękami. Pokroić pomidorki, ogórek i seler naciowy.


Wymieszać składniki i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę jogurtu odtłuszczonego.


Zawijasy podawać na gorąco.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Zrobilam dzisiaj.Bardzo,bardzo smaczne.Przepis zagości w mojej kuchni.Delikatne kruche mięsko podane z gustownymi dipami i salatką warzywną.PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  2. Musztarda zawiera sporo cukru,jedynie musztarda dijon nie ma tej słodkości w sobie.Po co dostarczać cukru swojemu organizmowi.

    OdpowiedzUsuń