Dla tych z was, którzy nie przepadają za wątróbką przygotowałyśmy przepis na wątróbkę jak schabowy. Jest to bardzo łatwy przepis, ma on jednak tę czarodziejską właściwość, że mięso, do którego wielu z was nie mogło się przekonać, stanie się apetyczne, oryginalne i smakowite. Zapraszamy do spróbowania.
Składniki:
- 500 gr wątróbki wołowej
- 1 jajko
- 6 łyżek zmielonych otrębów owsianych
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- Sól morska i pieprz do smaku
- Inne przyprawy jeśli lubicie
Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić w pasy, pasy rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz przyprawami.
Jajko roztrzepać z przyprawami i odrobiną wody. Panierować wątróbkę w jajku i zmielonych otrębach, ale niezbyt dokładnie, by nie stała się twarda.
Smażyć wątróbkę na patelni najlepiej teflonowej. Jeśli takową nie dysponujecie, to możecie posmarować normalną patelnię papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju. Na osobnej patelni udusić z wodą i przyprawami cebulę i pieczarki.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Fajnie tak z niczego zrobić smakolyk!
OdpowiedzUsuń