piątek, 28 lutego 2014

Tanie danie - wątróbka jak schabowy

watrobka jak schabowy


Dla tych z was, którzy nie przepadają za wątróbką przygotowałyśmy przepis na wątróbkę jak schabowy. Jest to bardzo łatwy przepis, ma on jednak tę czarodziejską właściwość, że mięso, do którego wielu z was nie mogło się przekonać, stanie się apetyczne, oryginalne i smakowite. Zapraszamy do spróbowania.

Składniki:

  1. 500 gr wątróbki wołowej
  2. 1 jajko
  3. 6 łyżek zmielonych otrębów owsianych
  4. 1 cebula
  5. 3 pieczarki
  6. Sól morska i pieprz do smaku
  7. Inne przyprawy jeśli lubicie
surowa watrobka

cebula i pieczarki

Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić w pasy, pasy rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz przyprawami.

rozbita watrobka

Jajko roztrzepać z przyprawami i odrobiną wody. Panierować wątróbkę w jajku i zmielonych otrębach, ale niezbyt dokładnie, by nie stała się twarda.

panierowanie watrobki

Smażyć wątróbkę na patelni najlepiej teflonowej. Jeśli takową nie dysponujecie, to możecie posmarować normalną patelnię papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju. Na osobnej patelni udusić z wodą i przyprawami cebulę i pieczarki.


Podawać na gorąco.


Smacznego!

1 komentarz: