niedziela, 23 lutego 2014

Bakłażany faszerowane palce lizać

faszerowane baklazany


Bakłażan często jest niedoceniany w polskiej kuchni i niesłusznie. Jest to warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Odpowiednio przygotowany może być wspaniałym daniem głównym. Może również zastąpić elegancką i niecodzienną przystawkę. Polecamy serdecznie nasz przepis na bakłażany faszerowane przekonacie się, że warto spróbować.

Składniki:

  1. 2 duże bakłażany
  2. Mięso mielone: wołowe, drobiowe lub mieszane 250 gr
  3. 1 jajko
  4. Pół cebuli
  5. 2 pieczarki
  6. Pół pomidora
  7. Ser mozzarella light do posypania
  8. Przyprawy: sól morska, pieprz, bazylia, oregano

Bakłażany przekroić wzłuż na dwie połowy i wyłożyć na blachę. 


pokrojone baklazany

Wstawić do piekarnika i piec w 120 stopniach około 20 minut.

baklazany na blasze

Po upieczeniu bakłażany wyjąć z pieca i szpiczastą łyżką starannie wyjąć miąższ.

wydrazone baklazany

Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, pokrojonymi pieczarkami i pokrojonym drobniutko miąższem z bakłażanów.


Tak przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów, wstawić do pieca i piec w temperaturze 120 stopni około 15 minut.


Wyjąć z pieca dodać cebulę i pomidor pokrojone w plasterki i posypać mozzarellą light. Zapiec jeszcze raz aż mozzarella się roztopi.


zapiekanie baklazanow

Podawać na gorąco.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniałe danie. Ja tylko robiłam pastę z bakłażanów.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. może wreszcie się przekonam do bakłażana

    OdpowiedzUsuń
  3. no no proste ale wytworne

    OdpowiedzUsuń