Bakłażan często jest niedoceniany w polskiej kuchni i niesłusznie. Jest to warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Odpowiednio przygotowany może być wspaniałym daniem głównym. Może również zastąpić elegancką i niecodzienną przystawkę. Polecamy serdecznie nasz przepis na bakłażany faszerowane przekonacie się, że warto spróbować.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- Mięso mielone: wołowe, drobiowe lub mieszane 250 gr
- 1 jajko
- Pół cebuli
- 2 pieczarki
- Pół pomidora
- Ser mozzarella light do posypania
- Przyprawy: sól morska, pieprz, bazylia, oregano
Bakłażany przekroić wzłuż na dwie połowy i wyłożyć na blachę.
Wstawić do piekarnika i piec w 120 stopniach około 20 minut.
Po upieczeniu bakłażany wyjąć z pieca i szpiczastą łyżką starannie wyjąć miąższ.
Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, pokrojonymi pieczarkami i pokrojonym drobniutko miąższem z bakłażanów.
Tak przygotowaną masą napełnić połówki bakłażanów, wstawić do pieca i piec w temperaturze 120 stopni około 15 minut.
Wyjąć z pieca dodać cebulę i pomidor pokrojone w plasterki i posypać mozzarellą light. Zapiec jeszcze raz aż mozzarella się roztopi.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Wspaniałe danie. Ja tylko robiłam pastę z bakłażanów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Maria
może wreszcie się przekonam do bakłażana
OdpowiedzUsuńno no proste ale wytworne
OdpowiedzUsuń