wtorek, 4 lutego 2014

Gulasz z makaronem graham i surówką z rzodkwi

gulasz dietetyczny


Potrawa, którą proponujemy to wyśmienity i smakowity pomysł na pełnowartościowy i zarazem dietetyczny obiad.

Składniki:

  1. 1 kg mięsa na gulasz, najlepiej wołowego lub drobiowego
  2. 2 cebule
  3. 6-8 sztuk pieczarek
  4. 1 czerwona papryka
  5. 2 sztuki białej rzodkwi
  6. 1 łyżka jogurtu odtłuszczonego
  7. Makaron graham
  8. Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Mięso, warzywa oraz pieczarki umyć, osuszyć i pokroić.


Mięso podsmażyć na patelni bez tłuszczu (teflonowej lub grillowej).  


Smażyć około 15 minut, po czym dodać cebulę i pieczarki.


Po kolejnych 15 minutach dodać paprykę i dusić gulasz na patelni aż papryka zmięknie.


W tym czasie przygotować surówkę.

Białą rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach.


Do startej rzodkwi zetrzeć kawałek papryki.


Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę, łyżkę jogurtu odtłuszczonego i wymieszać.


Ugotować makaron graham.


Podawać gulasz na gorąco z makaronem i obok surówką.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie i gustownie podane, zdecydowanie widać, że autorka(autor?) przepisu bardzo się stara.

    OdpowiedzUsuń
  2. już zrobiłam się glodna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne makaronowe danie.Ja taki makaron kupiłam w Biedrze ale zresztą są wszędzie!

    OdpowiedzUsuń