Przepis na danie, które wszyscy na diecie na pewno wykreślili ze swoich jadłopspisów ze względu na wysoką zawartość tłuszczy oraz węglowodanów. Nasz pizza dietetyczna jest jednak inna, przygotowanie jej nie jest wcale trudne a zjedzenie nie mści się nieestetycznymi centymentrami w talii (bądź w innych strategicznych miejscach).
Składniki:
- 250 gr zmielonych otrębów owsianych
- 2 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- Jogurt odtłuszczony (10 łyżek)
- Przecier pomidorowy
- Kilka pieczarek
- 2 plasterki chudej szynki
- Pomidory (ilość dowolna, do smaku)
- Puszka czarnych oliwek bez pestki
- Papryka czerwona lub zielona do smaku
- Ser mozzarella light
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawy: sól morska, pieprz, bazylia, oregano
Zmielone otręby wymieszać z jajkiem i jogurtem, lekko posolić solą morską i dodać oregano i bazylię. Wymieszać, po czym dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
Gotowe ciasto wyłożyć do okrągłej formy.
Resztę składników pokroić.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Położyć na ciasto przecier pomidorowy i pieczarki.
Włożyć do piekarnika i piec około 10 minut.
Dołozyć resztę składników i piec jeszcze około 10 minut, po czym dołożyć ser mozzarella i piec pizzę jeszcze 15 minut. Pizza dietetyczna jest gotowa jeśli ciasto się nie klei.
Smacznego!
Jaka piękna!
OdpowiedzUsuńi będąc na diecie Dukana można ją zjeść? pysznie wygląda;-)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,lepiej niż w niejednej pizzerni.
OdpowiedzUsuń