Składniki:
- Mięso gulaszowe około 1 kg
- 6-8 sztuk pieczarek
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 papryka zielona lub czerwona
- Kawałek selera
- Kilka małych cebul
- 1 por
- 1 puszka pomidorów bez skóry (mogą być świeże, sparzone i obrane ze skóry)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i pieczarki.
Podsmażyć mięso gulaszowe na patelni (najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu) dodając paprykę i pieprz.
Kiedy mięso się zarumieni dodać pieczarki oraz cebulę i smażyć jeszcze chwilę.
Włożyć wszystko do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.
Gotować aż do momentu, gdy wołowina będzie miękka. W międzyczasie pokroić pozostałe warzywa.
Warzywa dodać do wywaru z mięsa i posolić.
Po 15 minutach dodać pomidory. Gotować jeszcze 5 minut od zawrzenia wywaru.
Podawać na grąco.
Smacznego!
Wygląda smaczniej niż w Budapeszcie!
OdpowiedzUsuńTa zupa jest super,może być jednodaniowym,wystarczającym posiłkiem.
OdpowiedzUsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę.
OdpowiedzUsuńRobię ją raz w tygodniu.
Też mi się zachciało zjeść taką zupkę.Świetny pomysł na jednogarnkowy obiad.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda ta zupka.Hm pyszotka.
OdpowiedzUsuń