niedziela, 2 lutego 2014

Zupa gulaszowa


Przepis na dietetyczną i prostą w przygotowaniu zupę gulaszową. Zupa ta może być podawana jako pierwsze danie a po zagęszczeniu również jako sos do - na przykład - placków po węgiersku. Oryginalny i mocny smak tego dania na pewno pozwoli mu dostać się na honorową listę waszych ulubionych przepisów.

Składniki:

  1. Mięso gulaszowe około 1 kg
  2. 6-8 sztuk pieczarek
  3. 1 cukinia
  4. 1 marchewka
  5. 1 papryka zielona lub czerwona
  6. Kawałek selera
  7. Kilka małych cebul
  8. 1 por
  9. 1 puszka pomidorów bez skóry (mogą być świeże, sparzone i obrane ze skóry)
  10. Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra.

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i pieczarki.


Podsmażyć mięso gulaszowe na patelni (najlepiej teflonowej bez dodatku tłuszczu) dodając paprykę i pieprz.


 Kiedy mięso się zarumieni dodać pieczarki oraz cebulę i smażyć jeszcze chwilę.


Włożyć wszystko do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.


Gotować aż do momentu, gdy wołowina będzie miękka. W międzyczasie pokroić pozostałe warzywa.


Warzywa dodać do wywaru z mięsa i posolić.





Po 15 minutach dodać pomidory. Gotować jeszcze 5 minut od zawrzenia wywaru.


Podawać na grąco.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda smaczniej niż w Budapeszcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa jest super,może być jednodaniowym,wystarczającym posiłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę zupę.
    Robię ją raz w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mi się zachciało zjeść taką zupkę.Świetny pomysł na jednogarnkowy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda ta zupka.Hm pyszotka.

    OdpowiedzUsuń