Genialny pomysł na szybki obiad zwałaszcza, jeśli w lodówce poniewierają wam się tylko pierś z kurczaka, kilka kotletów jogurt i warzywa. Można z tego wszystkiego wykreować niezwykłe, wykwintne i oczywiście dietetyczne danie obiadowe.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe kotlety schabowe
- 1/3 cebuli
- 3-4 sztuki pieczarek
- 1 serek homogenizowany odtłuszczony
- 0,5 słoika przecieru pomidorowego
- Musztarda
- 2 małe ogórki kiszone
- Mleko odtłuszczone
- Kalafior
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka
Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem.
Posypać rozbite mięso przyprawami, posmarować cienką warstwą odtłuszczonego serka homogenizowanego oraz musztardy i posypać przyprawami. Dodać poszatkowane drobno cebulę i pieczarki.
Tak przygotowane filety zawinąć na patyku.
Położyć danie na grilla i piec około 40 minut.
W międzyczasie ugotować kalafior.
Przygotować sos do kalafiora (zamiast tłustej zasmażki):
Trzy łyżki serka homogenizowanego połączyć z łyżką musztardy. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Przygotować również sos do mięsa:
Do rondelka wlać pół szklanki mleka odtłuszczonego, dodać przecier pomidorowy, pieczarki i cebulę pozostałe po faszerowaniu mięsa. Doprawić dowolnie do smaku, zagotować i dodać pokrojone, kiszone ogórki.
Sosy gotowe.
Podawać mięso na gorąco z kalafiorem polanym białym sosem. Czerwony sos używać tylko do mięsa.
Smacznego!
O super! I jak ładnie podane.
OdpowiedzUsuńDziekujemy w imieniu Autorki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście widać, że ta autorka najbardziej się stara z wykonaniem posiłków
OdpowiedzUsuńDobry gust.Gratuluję! poproszę.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie,niepospolicie i smakowicie.
OdpowiedzUsuń