poniedziałek, 3 lutego 2014

Obiad na patyku z kalafiorem



Genialny pomysł na szybki obiad zwałaszcza, jeśli w lodówce poniewierają wam się tylko pierś z kurczaka, kilka kotletów jogurt i warzywa. Można z tego wszystkiego wykreować niezwykłe, wykwintne i oczywiście dietetyczne danie obiadowe.

Składniki:

  1. 1 podwójna pierś z kurczaka
  2. 2 małe kotlety schabowe
  3. 1/3 cebuli
  4. 3-4 sztuki pieczarek
  5. 1 serek homogenizowany odtłuszczony
  6. 0,5 słoika przecieru pomidorowego
  7. Musztarda
  8. 2 małe ogórki kiszone
  9. Mleko odtłuszczone
  10. Kalafior
  11. Przyprawy: pieprz, sól, papryka

Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem.


Posypać rozbite mięso przyprawami, posmarować cienką warstwą odtłuszczonego serka homogenizowanego oraz musztardy i posypać przyprawami. Dodać poszatkowane drobno cebulę i pieczarki.


Tak przygotowane filety zawinąć na patyku.



Położyć danie na grilla i piec około 40 minut.


W międzyczasie ugotować kalafior.


Przygotować sos do kalafiora (zamiast tłustej zasmażki):



Trzy łyżki serka homogenizowanego połączyć z łyżką musztardy. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.


Przygotować również sos do mięsa:


Do rondelka wlać pół szklanki mleka odtłuszczonego, dodać przecier pomidorowy, pieczarki i cebulę pozostałe po faszerowaniu mięsa. Doprawić dowolnie do smaku, zagotować i dodać pokrojone, kiszone ogórki.


Sosy gotowe.


Podawać mięso na gorąco z kalafiorem polanym białym sosem. Czerwony sos używać tylko do mięsa.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. O super! I jak ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekujemy w imieniu Autorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście widać, że ta autorka najbardziej się stara z wykonaniem posiłków

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry gust.Gratuluję! poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie,niepospolicie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń