piątek, 7 lutego 2014

Leczo-nie-leczo



Pomysł na niecodzienną, jednogarnkową potrawę, która przypomina nieco smakiem i wyglądem leczo, to propozycja na super danie obiadowe.

Składniki:

  1. 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  2. 0,5 kg chudej wędzonki
  3. 2 czerwone papryki
  4. Kilka strączków fasolki szparagowej
  5. 1 cukinia
  6. 1 bakłażan
  7. 1 cebula
  8. Kilka ząbków czosnku (według gustu)
  9. 2 puszki pomidorów
  10. Przyprawy: sól, pieprz, chili, odrobina słodzika
  11. 1 kostka rosołowa

Cebulę czosnek i fasolkę drobno posiekać i wrzucić na patelnię wraz z chudą wędzonką. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu.


Dodać mięso mielone z indyka i smażyć jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.


Pozostałe warzywa pokroić.


Pokrojone warzywa dodać na patelnię, gdzie smaży się mięso. Dodać przyprawy.


W międzyczasie zagotować bulion na kostce rosołowej.


Zalać bulionem mięso i warzywa i dusić wszystko około 15-20 minut.


Po czym odparować resztę bulionu.

Dodać pomidory w puszce i słodzik.



Doprawić do smaku i gotować wszystko razem jeszcze około 5 minut.

Podawać na gorąco.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ojej co to? fu...lepiej nie mówić

    OdpowiedzUsuń
  2. No jak to co? Leczo dietetyczne :) Próbowałeś, że wydajesz takie oceny?

    OdpowiedzUsuń
  3. ja wczoraj zrobiłem wysmienite.....

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo ja to chcę! nawet w takim samym dzbanku bulion zrobię :D

    OdpowiedzUsuń