Pomysł na niecodzienną, jednogarnkową potrawę, która przypomina nieco smakiem i wyglądem leczo, to propozycja na super danie obiadowe.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 0,5 kg chudej wędzonki
- 2 czerwone papryki
- Kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku (według gustu)
- 2 puszki pomidorów
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, odrobina słodzika
- 1 kostka rosołowa
Cebulę czosnek i fasolkę drobno posiekać i wrzucić na patelnię wraz z chudą wędzonką. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu.
Dodać mięso mielone z indyka i smażyć jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pozostałe warzywa pokroić.
Pokrojone warzywa dodać na patelnię, gdzie smaży się mięso. Dodać przyprawy.
W międzyczasie zagotować bulion na kostce rosołowej.
Zalać bulionem mięso i warzywa i dusić wszystko około 15-20 minut.
Po czym odparować resztę bulionu.
Dodać pomidory w puszce i słodzik.
Doprawić do smaku i gotować wszystko razem jeszcze około 5 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Ojej co to? fu...lepiej nie mówić
OdpowiedzUsuńNo jak to co? Leczo dietetyczne :) Próbowałeś, że wydajesz takie oceny?
OdpowiedzUsuńja wczoraj zrobiłem wysmienite.....
OdpowiedzUsuńooooo ja to chcę! nawet w takim samym dzbanku bulion zrobię :D
OdpowiedzUsuń