piątek, 28 lutego 2014

Polonez kebab - oryginalny i dietetyczny

polonez kebab


Z cyklu jak nie znudzić się na diecie, musicie koniecznie wypróbować nasz polonez kebab. Banalnie łatwy do wykonania, szybko się piecze a wy i wasza rodzina będziecie mieli na stole zabawne, efektowne i eleganckie danie. Nasz kebab jest jak najbardziej zdrowy i dietetyczny, można go więc jeść bez ograniczeń. Spróbujcie, zapraszamy!

Składniki:

  1. 500 gr mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
  2. 2 jajka
  3. 2-3 łyżki otrębów owsianych
  4. Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, inne dowolne według gustu
  5. Fasolka szparagowa
  6. Patyczki do szaszłyków
kebab skladniki

Sos:
  1. Serek homogenizowany odtłuszczony
  2. Musztarda
  3. Kilka ząbków czosnku
  4. Przecier pomidorowy
skladniki na sos do kebabu

Mięso włożyć do miseczki, dodać sól i przyprawy, następnie jajko i otręby i wszystko dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Włożyć masę do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować fasolkę.

fasolka w garnku

Po 30 minutach mięso wyjąć z lodówki. Uformować z niego wałeczki i nabić je na patyczek.


Tak powstały kebab posypać dowolnymi przyprawami.

polonez kebab surowy

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić kebab i piec około 30 minut.

pieczenie kebabu

W tym czasie przygotować sos:

Rozdzielić serek homogenizowany odtłuszczony na 3 salaterki. Zawartość jednej wymieszać z przecierem pomidorowym, zawartość drugiej z musztardą i zawartość trzeciej z poszatkowanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić tak jak się lubi, pamiętając jednak, by nie dodawać oliwy czy śmietany.


Gotowy kebab podawać na gorąco z fasolką szparagową i sosami.


Smacznego!






1 komentarz:

  1. Super kolacyjka i do tego pięknie podana.Finezja!!!

    OdpowiedzUsuń