Z cyklu jak nie znudzić się na diecie, musicie koniecznie wypróbować nasz polonez kebab. Banalnie łatwy do wykonania, szybko się piecze a wy i wasza rodzina będziecie mieli na stole zabawne, efektowne i eleganckie danie. Nasz kebab jest jak najbardziej zdrowy i dietetyczny, można go więc jeść bez ograniczeń. Spróbujcie, zapraszamy!
Składniki:
- 500 gr mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, inne dowolne według gustu
- Fasolka szparagowa
- Patyczki do szaszłyków
Sos:
- Serek homogenizowany odtłuszczony
- Musztarda
- Kilka ząbków czosnku
- Przecier pomidorowy
Mięso włożyć do miseczki, dodać sól i przyprawy, następnie jajko i otręby i wszystko dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Włożyć masę do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować fasolkę.
Po 30 minutach mięso wyjąć z lodówki. Uformować z niego wałeczki i nabić je na patyczek.
Tak powstały kebab posypać dowolnymi przyprawami.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić kebab i piec około 30 minut.
W tym czasie przygotować sos:
Rozdzielić serek homogenizowany odtłuszczony na 3 salaterki. Zawartość jednej wymieszać z przecierem pomidorowym, zawartość drugiej z musztardą i zawartość trzeciej z poszatkowanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić tak jak się lubi, pamiętając jednak, by nie dodawać oliwy czy śmietany.
Gotowy kebab podawać na gorąco z fasolką szparagową i sosami.
Smacznego!
Super kolacyjka i do tego pięknie podana.Finezja!!!
OdpowiedzUsuń