Oryginalne i kolorowe danie obiadowe, przygotowane według wszystkich zasad diety. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu. Zapraszamy!
Składniki:
- Brukselka (około 25 dkg)
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka stołowa otrębów pszennych
- 1 łyżka stołowa otrębów owsianych
- 1-2 łyzki skrobii kukurydzianej
- 1 jajko
- Pomidory świeże lub z puszki
- Jogurt naturalny odtłuszczony
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, majeranek, ziele angielskie,liść laurowy
Brukselkę gotować w osolonej wodzie około 5 minut.
Mięso wymieszać z otrębami, skrobią kukurydzianą i jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z wyrobionego mięsa uformować placuszki, włożyć w środek brukselkę i owinąć ją mięsem, aby powstała kulka.
Do rondelka wlać wodę i zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy woda zawrze, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut.
Po czym dodać pomidory i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Na koniec zagęścić sosik jogurtem wymieszanym ze skrobią.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
super pomysł jutro zrobie
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj zrobilam. Wysmienite. Dzieki za pomysl.
OdpowiedzUsuń