środa, 5 lutego 2014

Pulpety z niespodzianką



Oryginalne i kolorowe danie obiadowe, przygotowane według wszystkich zasad diety. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu. Zapraszamy!

Składniki:

  1. Brukselka (około 25 dkg)
  2. 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  3. 1 łyżka stołowa otrębów pszennych
  4. 1 łyżka stołowa otrębów owsianych
  5. 1-2 łyzki skrobii kukurydzianej
  6. 1 jajko
  7. Pomidory świeże lub z puszki
  8. Jogurt naturalny odtłuszczony
  9. Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, majeranek, ziele angielskie,liść laurowy

Brukselkę gotować w osolonej wodzie około 5 minut.
Mięso wymieszać z otrębami, skrobią kukurydzianą i jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Z wyrobionego mięsa uformować placuszki, włożyć w środek brukselkę i owinąć ją mięsem, aby powstała kulka.


Do rondelka wlać wodę i zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy woda zawrze, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut.


Po czym dodać pomidory i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Na koniec zagęścić sosik jogurtem wymieszanym ze skrobią.

Podawać na gorąco.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. super pomysł jutro zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dzisiaj zrobilam. Wysmienite. Dzieki za pomysl.

    OdpowiedzUsuń