Jak zapewne wszyscy wiecie, bezy to smakołyk, którego na wszystkich dietach należy unikać jak diabeł święconej wody. Czasem ciężko jednak oprzeć się pokusie. Dlatego właśnie opracowałyśmy z myślą o was przepis na pyszne bezy dietetyczne. Tej pokusie nie musicie sie opierać. Proste i szybkie w wykonaniu, nie mają niczego do pozazdroszczenia swoim "normalnym" siostrom. Spróbujcie a zobaczycie!
Składniki:
- Białko z 4 jajek
- 4 łyżki słodziku (najlepiej naturalnego, bez aspartamu)
- Szczypta soli
- 2 łyżki maizeiny (skrobii kukurydzianej)
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Dobrze ubitą pianę poznaje się po tym, że nie wylewa się ona z naczynia, gdy odwraca się je denkiem do góry. Próby czyńcie ostrożnie.
Do ubitej piany dodać słodzik i skrobię kukurydzianą. Lekko wymieszać. Łyżką lub tutką formować bezy na blasze z piekarnika pokrytej papierem cukierniczym.
Włożyć do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cynamonem. Podawać po wystygnięciu.
Smacznego!
Kalafiorki
OdpowiedzUsuńNie napisane że jest to porcja na dwa dni ,bo skrobi kukurydzianej wolno jeśc łyżkę dziennie.
OdpowiedzUsuń