poniedziałek, 24 lutego 2014

Bezy z cynamonem, od których nie utyjesz

dietetyczne bezy


Jak zapewne wszyscy wiecie, bezy to smakołyk, którego na wszystkich dietach należy unikać jak diabeł święconej wody. Czasem ciężko jednak oprzeć się pokusie. Dlatego właśnie opracowałyśmy z myślą o was przepis na pyszne bezy dietetyczne. Tej pokusie nie musicie sie opierać. Proste i szybkie w wykonaniu, nie mają niczego do pozazdroszczenia swoim "normalnym" siostrom. Spróbujcie a zobaczycie!

Składniki:

  1. Białko z 4 jajek
  2. 4 łyżki słodziku (najlepiej naturalnego, bez aspartamu)
  3. Szczypta soli
  4. 2 łyżki maizeiny (skrobii kukurydzianej)

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Dobrze ubitą pianę poznaje się po tym, że nie wylewa się ona z naczynia, gdy odwraca się je denkiem do góry. Próby czyńcie ostrożnie.

piana z bialek

Do ubitej piany dodać słodzik i skrobię kukurydzianą. Lekko wymieszać. Łyżką lub tutką formować bezy na blasze z piekarnika pokrytej papierem cukierniczym.

surowe bezy dietetyczne

Włożyć do nagrzanego do 130 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.

bezy upieczone

Po wyjęciu z piekarnika posypać cynamonem. Podawać po wystygnięciu.

bezy dietetyczne z cynamonem

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie napisane że jest to porcja na dwa dni ,bo skrobi kukurydzianej wolno jeśc łyżkę dziennie.

    OdpowiedzUsuń