Zupa, na którą przepis wam proponujemy może być pierwszym daniem, ale może również zastąpić cały posiłek. Jest niesłychanie smaczna i sycąca. Spróbujcie!
Składniki: (proporcje na 4 osoby)
- 1,5 szklanki soczewicy
- 1-2 marchewki
- 1 pomidor świeży lub z puszki
- Kawałek selera (może być naciowy)
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Można dodać kostkę rosołową lub chochelkę rosołu
- Pietruszka do posypania
Soczewicę zalać wodą i odstawić na pół godziny.
Warzywa pokroić w kosteczkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i zalać wodą lub bulionem. Dusić do połączenia smaków.
Soczewicę odcedzić, poczym jeszcze raz zalać czystą wodą, mniej więcej na 3 centymetry głęboką (licząc od najwyższych ziarenek). Dołożyć duszone warzywa i gotować do miękkości około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi pikantne, może dodać czerwonej, ostrej papryki.
Posypać zieloną pietruszką i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz