niedziela, 9 lutego 2014

Zupa z soczewicy naprawdę sycąca



Zupa, na którą przepis wam proponujemy może być pierwszym daniem, ale może również zastąpić cały posiłek. Jest niesłychanie smaczna i sycąca. Spróbujcie!

Składniki: (proporcje na 4 osoby)

  1. 1,5 szklanki soczewicy
  2. 1-2 marchewki
  3. 1 pomidor świeży lub z puszki
  4. Kawałek selera (może być naciowy)
  5. 1-2 ząbki czosnku
  6. Sól i pieprz do smaku
  7. Można dodać kostkę rosołową lub chochelkę rosołu
  8. Pietruszka do posypania

Soczewicę zalać wodą i odstawić na pół godziny.


Warzywa pokroić w kosteczkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i zalać wodą lub bulionem. Dusić do połączenia smaków.





Soczewicę odcedzić, poczym jeszcze raz zalać czystą wodą, mniej więcej na 3 centymetry głęboką (licząc od najwyższych ziarenek). Dołożyć duszone warzywa i gotować do miękkości około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi pikantne, może dodać czerwonej, ostrej papryki.

Posypać zieloną pietruszką i podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz