Lekkie i smakowite skrzydełka z kurczaka pieczone w coli light to prawdziwy rarytas. Przepis, który wam proponujemy pozwoli na wykreowanie fantazyjnego i dietetycznego obiadu.
Składniki:
- Skrzydełka z kurczaka (dowolna ilość)
- Butelka coli light do namoczenia
- Sos sojowy do posmarowania
- Przyprawy: grubo mielony pieprz czarny, sól, papryka
- Torebki do pieczenia
Skrzydełka opłukać i osuszyć. Posolić, posypać przyprawami i natrzeć sosem sojowym.
Tak przyprawione skrzydełka zalać colą light i odstawić na około 30 minut.
Następnie włożyć kurczaka do torebki do pieczenia, wlać około szklanki coli i zamknąć woreczek.
Do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika włożyć woreczek i piec około 30 minut, po czym otworzyć woreczek, posypać całość grubo zmielonym pieprzem i piec jeszcze 15 minut. Osoby odchudzające się będą musiały wyrzucić skórkę, ale aromat i tak zostaje.
Smacznego!
kuszą mnie te skrzydełka i dzisiaj wypróbuję
OdpowiedzUsuń