Prosty ale niecodzienny pomysł na fantazyjne udka z kurczaka, pozwoli wam wykreować smakowite, zdrowe i dietetyczne danie, które na pewno będzie często gościć na waszym stole. Do wykonania tego dania, nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych a rezultatem waszych niewielkich wysiłków będzie bardzo smakowity i lekki obiad.
Składniki:
- Udka, pałki, skrzydełka z kurczaka (dowolna ilość)
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, wegeta
- Kilka ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
Pierzynka:
Udka z kurczaka posypać przyprawami i roztarrtym czosnkiem i pozostawić na jeden dzień w chłodnym miejscu.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, białą kapustę poszatkować.
Na dużej patelni rozgrzać kropelke oliwy z oliwek, wrzucic pokrojoną cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać marchewkę a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Podlać wodą i dusić do miękkości.
Na konirec duszenia jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę maizeiny do zagęszczenia i doprawić do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, wstawić udka z kurczaka i piec około 2 godzin.
Na koniec położyć na mięso pierzynkę z kapusty i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz