poniedziałek, 17 lutego 2014

Udka z kurczaka pod pierzynką z białej kapusty



Prosty ale niecodzienny pomysł na fantazyjne udka z kurczaka, pozwoli wam wykreować smakowite, zdrowe i dietetyczne danie, które na pewno będzie często gościć na waszym stole. Do wykonania tego dania, nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych a rezultatem waszych niewielkich wysiłków będzie bardzo smakowity i lekki obiad.

Składniki:

  1. Udka, pałki, skrzydełka z kurczaka (dowolna ilość)
  2. Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, wegeta
  3. Kilka ząbków czosnku
  4. 1 średnia cebula
Pierzynka:
  1. 1 cebula
  2. 1 marchewka
  3. Ćwierć główki bialej kapusty
surowe_udka_z_kurczaka

Udka z kurczaka posypać przyprawami i roztarrtym czosnkiem i pozostawić na jeden dzień w chłodnym miejscu.

udka_z_kurczaka_z_przyprawami



Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, białą kapustę poszatkować.
Na dużej patelni rozgrzać kropelke oliwy z oliwek, wrzucic pokrojoną cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać marchewkę a na koniec poszatkowaną białą kapustę. Podlać wodą i dusić do miękkości.


Na konirec duszenia jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę maizeiny do zagęszczenia i doprawić do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, wstawić udka z kurczaka i piec około 2 godzin.
Na koniec położyć na mięso pierzynkę z kapusty i podawać.

gotowe_udka_z_kurczaka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz