sobota, 22 lutego 2014

Pizza na cienkim cieście - prawie jak włoska

pizza prawie jak wloska


Proponujemy wam przepis na pizzę na cienkim cieście, prawie taką samą jaką możecie zjeść w Neapolu z jedną zasadniczą róznicą: nasza pizza nie tuczy. Zadbałyśmy o to, aby zmniejszyć ilość tłuszczy i węglowodanów, nie psując w żadnym wypadku smaku i zapachu tradycyjnej włoskiej pizzy. Zapraszamy do spróbowania.

Składniki:

Ciasto:

  1. 1 szklanka zmielonych otrębów
  2. 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
  3. 1 paczuszka suchych drożdży
  4. 1 łyżeczka soli
  5. Szczypta cukru
  6. 2 łyżki oleju
  7. Woda
Sos:
  1. Pomidory z puszki
  2. Zioła: sól, pieprz, bazylia, oregano
Nadzienie:
  1. Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki i obsmażonych a patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody
  2. Inne dodatki według uznania (niskokaloryczne)
  3. 1 mozzarella light
Sekretny składnik:
Nie wszyscy tolerują smak otrąb czy płatków owsianych, dlatego Autorka proponuje dosypać do ciasta łyżeczkę ziół, na przykład suszoną bazylię lub zioła prowansalskie.


Drożdże ze szczyptą cukru wsypać do lekko ciepłej wody i poczekać aż wyrosną.


 Mąkę i sól wymieszać ze sobą. Dodać olej i wyrośnięte drożdże.


Wyrabiać ciasto dolewając wody. Ciasto ma być luźne.


Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Nie wyrośnie tak mocno jak zwykłe ciasto na pizzę, ale będzie pulchne. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnicę (można stolnicę lekko posmarowac olejem - nie będzie się przyklejało) i zarobić lekko zagniatając.

ciasto do pizzy

Po czym rozwałkować do grubości około 0,5 cm. Zwróćcie uwagę, że ciasto nie jes tak elastyczne jak zwykłe ciasto do pizzy, dlatego do wałkowania najlepje posmarować powierzchnię olejem.


Na rozwałkowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy. Na sos położyć wasze składniki i porwana mozzarellę.



surowa pizza na cienkim ciescie

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć gotową pizzę. Piec około 20 minut.

jak zrobic pizze na cienkim ciescie

Smacznego!



2 komentarze: