Przepis na dietetyczny placek po węgiersku, to kolejny przykład na to, że można dbać o linię bez rezygnowania z ulubionych potraw. Łatwy w przygotowaniu placek ten jest jeszcze smaczniejszy niż oryginalny z ziemniakami.
Składniki:
Ciasto:
- 1 duża cukinia lub kilka małych
- 3-4 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, odlać nadmiar wody, dodać skrobię kukurydzianą, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć niewielkie placuszki na patelni bez tłuszczu (najlepiej teflonowej).
Sos:
- Połowa piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1-2 zabki czosnku
- 1/4 czerwonej i żółtej papryki
- 3-4 pieczarki
- Pomidory z puszki lub przecier pomidorowy
- Jogurt naturalny odtłuszczony
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek,liść laurowy, ziele angielskie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i poddusić na patelni bez tłuszczu, podlewając wodą. Przyprawić. Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki i dusić wszystko razem do miękkości, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Dusić jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki będą miękkie, po czym dodać około 0,5 szklanki wody, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszać, po czym dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy do smaku. Na koniec podllać jogurtem wymieszanym ze skrobią i dodać majeranek.
Placki po węgiersku podawać na gorąco, złożone w pół i polane sosem.
Smacznego!
Ajajaj.Jaki fajniusi!
OdpowiedzUsuńrobiła smaczne
OdpowiedzUsuń