środa, 5 lutego 2014

Dietetyczny placek po wegiersku



Przepis na dietetyczny placek po węgiersku, to kolejny przykład na to, że można dbać o linię bez rezygnowania z ulubionych potraw. Łatwy w przygotowaniu placek ten jest jeszcze smaczniejszy niż oryginalny z ziemniakami.

Składniki:

Ciasto:

  1. 1 duża cukinia lub kilka małych
  2. 3-4 łyżki skrobii kukurydzianej
  3. 1 cebula
  4. 1 jajko
  5. Sól i pieprz do smaku


Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, odlać nadmiar wody, dodać skrobię kukurydzianą, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć niewielkie placuszki na patelni bez tłuszczu (najlepiej teflonowej).

Sos:
  1. Połowa piersi z kurczaka
  2. 1 cebula
  3. 1-2 zabki czosnku
  4. 1/4 czerwonej i żółtej papryki
  5. 3-4 pieczarki
  6. Pomidory z puszki lub przecier pomidorowy
  7. Jogurt naturalny odtłuszczony
  8. 1 łyżka skrobii kukurydzianej
  9. Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek,liść laurowy, ziele angielskie


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i poddusić na patelni bez tłuszczu, podlewając wodą. Przyprawić. Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki i dusić wszystko razem do miękkości, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.


Dusić jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki będą miękkie, po czym dodać około 0,5 szklanki wody, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszać, po czym dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy do smaku. Na koniec podllać jogurtem wymieszanym ze skrobią i dodać majeranek.
Placki po węgiersku podawać na gorąco, złożone w pół i polane sosem.

dietetyczny placek po wegiersku

Smacznego!

2 komentarze: