niedziela, 2 lutego 2014

Nadziewana rolada z piersi indyka



Przepis na pełnowartościowy i niskokaloryczny obiad, który wam proponujemy, wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonny i uszczęśliwi każdą gospodynię, która ceni sobie smaczny posiłek i szczupły wygląd.

Składniki:

  1. 750 gr piersi z indyka
  2. 200 gr pieczarek
  3. 3-4 liście sałaty lodowej
  4. Sól i pieprz do smaku

Pieczarki pokroić w talarki i przesmażyć na rozgrzanej patelni prze około 3 minuty, aby zmiękły.
Płat mięsa przekroić w poprzek na połowy, aby otrzymać 2 porcje. Każdą z porcji przekroić jeszcze raz na połowę, ale nie do końca, tak, aby otrzymać tzw. książkę. Mięso delikatnie rozbić (najlepiej przez folię, aby nie otrzymać miazgi).

Posolić, dodać pieprzu, położyć na mięso listki sałaty i na końcu dodać pieczarki.


Tak spreparowanego indyka zwinąć w rulon i związać szpagatem.

 
Przysmażyć przez chwilę z dwóch stron na rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory mięsa.

Aby uzyskać pełne danie, pokroić dowolne warzywa i wyłożyć nimi dno brytfanki. Na to położyć rolady z indyka, dolać 0,5 szklanki wody, przykryć folią aluminiową i wstawic do piekarnika. Piec w tempareturze 200 stopni przez 50 minut. 
Po 30 minutach zdjąć folię, aby mięso się lekko przyrumieniło.


Smacznego!

3 komentarze: